21. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Londonis saab keskmise korteri rentida 1550 euroga

Suurbritannias on korterite renditasud tõusnud. Londoni keskmine korterirent oli oktoobris 1240 naela ehk 1546 eurot, vahendab Bloomberg.

HomeLeti indeksi kohaselt on rent kerinud 2009. aasta oktoobriga võrreldes 32 protsenti. Toona oli keskmine rent 940 naela kuus. Ülejäänud Ühendkuningriigis on 2009. aastaga võrreldes rendihind tõusnud vaid seitse protsenti.

„Paranev majandus loob nõudlust ja abiks on nii siseriiklik kui rahvusvaheline migratsioon,“ ütles Savillsi analüüsimeeskonna direktor Yolande Barnes.

Suurbritannias meelitavad tõusnud rendid investoreid ostma laenurahaga eluasemeid, et neid välja rentida. See omakorda on kütnud üles spekulatsioone.  Eluasemelaene anti kolme suvekuu jooksul kuni septembrini välja 4,2 miljardit naela - see on rekord alates 2008. aasta kolmandast kvartalist, kui eluasemeturg kokku kukkus.

Buumist on tulu lõiganud ka pangatöötajad. Vivek Jeswani sai kogemata rendikinnisvara omanikuks, kuna Deutsche Bank suunas ta kaks nädalat pärast Londonis Baker Streetile korteri ostmist tööle New Yorki. Nüüd on ta tagasi Baker Streeti korteris, mis on tema parim vara. Ta tahab osta veel ühe korteri väljarentimiseks.

„Teisi nii atraktiivseid investeeringuid ei ole ja on turvaline, kui saad vajadusel ka seda vara ise kasutada,“ ütles 36aastane, nüüd China Construction Banki Suurbritannia riskijuhina töötav Jeswani. „Siin on hea üle viieprotsendine tootlus ja olles Londoni keskosas, on sul nõudlust nii kodumaalt kui välismaalt.“

Jeswani ostis oma esimese korteri Baker Streetil 1999. aastal 100 000 naela eest ja plaanib nüüd kulutada 1,35 miljonit naela uuema eluaseme ostuks, kuhu ise sisse kolida ning seejärel praegune eluase välja rentida.

Tema ühe magamistoaga Baker Streeti korteri nädalarent on 395 naela. Seda on vähem kui Chelsea piirkonna keskmine 475 naela või lähedalasuva Knightsbridge’i 550 naela.

Rendikorterite nõudlus on kasvanud, kuna tüüpiliselt esimese eluaseme ostjalt nõuab linn 25protsendist omafinantseeringut. Halifaxi andmetel on keskmine omafinantseering 57 175 naela, mida on enam kui topelt võrreldes riigi keskmisega.

Savills prognoosis, et 2017. aastaks tõusevad Londoni rendid 26,4 protsenti. Londoni parimate piirkondade Knightsbridge’i ja Belgravia korterrendid peaksid tõusma vastavalt 24 ja 18,2 protsenti.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474