23. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, milles süüdistatakse Eesti tippjuhte

Londoni börsi alternatiivturul noteeritud kinnisvarafirma Metro Baltic Horizonsi juhtimise eelmisel aastal üle võtnud iirlased avaldasid mullu augustis investoritele põgusa ülevaate juhtimisvigadest, mida nad ettevõtte endistele eestlastest juhtidele ja investeeringuid juhtinud Metro Capital Managementi tegevusele ette heidavad.

Offshore-piirkonnana tuntud Mani saarel esitasid iirlased hagi Põhjamaade Investeerimispanga asepresidendi Gunnar Oki, Hansapangas ja Trigon Capitalis tippjuhi ametit pidanud ettevõtja Kristel Meose ning Estonian Business Schooli vedava Madis Habakuke ja tema poja Mart Habakuke kinnisvarafirma Metro Capital Management tegevuse peale.

Järgnevad tõlgitud nopped teatest.

Horizonsi investeeringuid juhtinud Metro Capital Managementil olid ebaproportsionaalselt suured volitused olukordades, kus ta oli huvide konfliktis.

Ettevõtte finantskontroller ei olnud järjekindel selles, et olla piisavalt sõltumatu Metro Capital Managementist. Näiteks ei olnud Horizonsi endine juhtkond teadlik, et Paul McGuinness, kes osutas tööandja kaudu Horizonsile finantskontrolleri teenust, töötas samas ettevõttes James Kennyga, kes omakorda oli kuni 2010. aasta novembrini Metro Capital Managementi nõukogu liige ja tema tütarfirma Metro Frontieri juht.

Horizons ostis Krasta, Metro Plaza ja Pirita projektid Metro Capital Managementilt või temaga seotud isikutelt, arvestamata seejuures tehingute sõltumatuse ja võrdsete tingimuste põhimõtet (the arm's length principle).

Ei järgitud protseduure, mis pidanuks tagama adekvaatse tulemuse ja ettevõtte kaitse olukordades, kus Metro Capital Management ja tema tütarfirma Metro Frontier olid huvide konfliktis.

Informatsioon, mida investeeringute juhid andsid Horizonsi juhtidele investeerimisprojektide kohta ja aruannetes (sh huvide konflikt), oli ebatäpne ja/või eksitav.

Enne osa või kõigi kinnisvaraobjektide omandamist ei tehtud piisavat ostueelset analüüsi, sh vara adekvaatset hindamist.

Investeeringute juhid tegutsesid vähemalt ühe kinnsivaraobjekti omandamisega seoses ilma vastava volituseta. 

Metro Capital Management teenis tulu Focus Kinnisvara OÜ (Metro Plaza omanikfirma) osa aktsiate müügist ja/või käitus muul moel ettevõttele kahjulikult.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474