26. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: kasvab surve palgatõusuks

Lähitulevikus on võimalik palgasurve väike kasv, ütles Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla.

"Tööhõive on juba jõudnud buumieelsele tasemele, kus suur osa kvalifitseeritud tööjõust on tõenäoliselt töökoha leidnud. Lisaks on viimased signaalid avalikust sektorist viitamas riigitöötajate palkade kasvule," rääkis ta.

Viimase viie kvartali jooksul on nii aastane nominaalne kui ka reaalne palgakasv püsinud suhteliselt stabiilsena, vastavalt 6% ja 2% taseme lähedal. Võrreldes 2008. aasta tipuga on reaalpalgad siiski veel ca 4% võrra madalamad.

"Kui tööhõive kasv oli III kvartalis kõige kiirem siseturule orienteeritud sektorites, siis tugevnenud palgasurvete märke nendes sektorites veel ei paistnud. Ekspordile orienteeritud töötleva tööstuse palgakasv oli endiselt keskmisest kiirem. See on majanduse konkurentsivõime aspektist positiivne märk, sest eksportiv tööstus ei ole sunnitud töötajate hoidmise nimel siseturu sektorite palgatõusuga kaasa minema," kinnitas Tamla.

"Lisaks pöördus III kvartalis taas tasakaalu tootluse ja palgakasvu omavaheline suhe – esialgsetel andmetel kasvas töötaja kohta loodud lisandväärtus palkadest natuke kiiremini," lisas ta Swedbanki pressiteate vahendusel.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474