3. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurimad energiariskid: Venemaa, Iraan ja USA

Majandusväljaanne Forbes reastas suuremad energiariskid, mis ähvardavad maailma aastal 2013, vahendab Talouselämä.

Forbes nimetab esimese riskina pingeid Lähis-Ida riikides, mis jätkuvad tõenäoliselt ka tuleval aastal. Väljaanne pakub, et kui nn araabia kevad peaks levima kõigisse naftatootmisega tegelevatesse riikidesse, kergitaks see nafta hinna talumatule tasemele.

Teise võimaliku riskina nimetatakse ülereageerimist. Kuigi Lähis-Ida konfliktideks püütakse valmistuda, on üheks riskiks võimalikele ohtudele ülereageerimine. Erinevad ohud kergitavad nafta hinda, samas vajaks Euroopa, USA ja Hiina habras majanduskasv stiimuliks just odavamat naftat.Eraldi märgitakse ära ka Iraan, mille puhul kahtlustatakse endiselt, et riigil on salajane tuumaprogramm. See omakorda on oht Lähis-Ida stabiilsusele.

Mainimist leiab ka Venemaa-sisene energiasõda. Forbes kirjutab, et kaks Venemaa energiahiidu ehk Rosneft ja Gazprom võivad võitlema hakata valitsuse investeeringute nimel. Gaasikontsern Gazprom soovib kasvatada turuosa Euroopas ja naftakontsern Rosneft soovib laieneda kõigil maailma turgudel. Konkurendid hoiavad Venemaad poliitiliselt ja majanduslikult ebakindlas seisus.

Lisaks märgitakse ühe riskina USA võimalikku skisofreeniat. Nimelt on USA innustunud kildagaasist. See leevendab USA koduturu sõltuvust naftast, samal ajal odavneb aga ka nafta hind ning gaasi on välisturgudele raske müüa. Odavnevast naftast lõikab samal ajal kasu USA suurim konkurent Hiina. Kuna kõik see on omavahel seotud, võib taoline olukord Ameerika „pea sassi ajada“.

Loe ka teisi tööstusuudiseid Äripäeva tööstusuudiste teemaveebist toostusuudised.ee.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474