13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Saa: korteritehingute arv 2007. aasta lõpu tasemel

Nii kogu Eesti kui Tallinna korteriturg on viimaste kuude-kvartalite jooksul olnud üliaktiivne, korteritehingute arv on võrreldav kinnisvarabuumi tipu järgse 2007. aasta lõpu tehingute arvuga, väidab Arco Real Estate AS juhatuse liige Mart Saa.

Selline tehingute arv ei saa olla jätkusuutlik ja see peab eesoleva kvartali-paari jooksul vähenema, märgib Saa.

"Tallinnas tehti 2012. aasta III kvartalis ligi 1900 korteritehingut. Aasta neljas kvartal tuleb samaväärse tulemusega, kui mitte veelgi kõrgemal. Viimati tehti sama palju korteritehingud 2007. aasta lõpus, mil kinnisvarabuum asus vaibuma," kirjeldab Mart Saa toimuvat pressiteates.

Tänane sissetulekute, intressimäärade ja korterihindade suhe on ostjaid soosiv. Turgu aga pärsivad kõrge tööpuudus, majandusolukorra määramatus ja kasvavad hinnad. Kasvanud ehitushinnad veavad endaga kaasa uute korterite hindu, vanade korterite hinnad on samuti vaikselt tõusmas.

Kui arvestame eluruumide tehingute koguarvu suhtena elamufondi, siis saame väita, et 2012. aastal käibib Tallinnas eluruumidest ligi 5%, rääkis Saa. "Kui tavapäraseks peetakse elamispindade käivet 3...5%, siis asume täna normaalsuse ülemise piiri lähistel."

Tegelikkuses aga oleme majanduse tugevast stabiilsest kasvust kaugel, nentis ta, "Oleme täna veel majanduskriisis, mille lahenduste otsimisega alles tegeletakse. Seega vastaks tänasele ebakindlale majanduskeskkonnale märksa madalam elamufondi käibimine."

"Järeldusena võime välja tuua, et suure elamispindade tehingute arvu põhjused on madal euribor ja pangalaenude intressimäär ning asjaolu, et täna vormistatakse mitmeid arendusprojektide asjaõiguslepinguid. Need tegurid ei ole jätkusuutlikud. Seega tuleb turuosalistel – ostjatel, müüjatel, vahendajatel, arendajatel arvestada, et see pidu ei jätku lõputult ning tehingute arv tõmbab juba eeloleva aasta esimese poolega tagasi," nentis Mart Saa.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474