13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: novembris tehingute arv kukkus pea 10%

Uus Maa kinnisvarabüroo novembri kinnisvaraturu ülevaatest selgub, et novembrikuine kinnisvaraturg oli oktoobrist vaiksem, kuid mullusest novembrist siiski suurema tehingutehulgaga.

Maa-ameti andmetel toimus riigis kokku 3176 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis võrreldes oktoobriga tähendab 9,6-protsendilist langust. Mulluse novembriga võrreldes on toimunud siiski kerge, 2,9-protsendiline tõus.

Hoolimata kuisest langusest püsis tehingute rahaline kogumaht aasta keskmisel tasemel. Novembris müüdi kinnisvara ca 150,2 miljoni euro eest, mis oktoobriga võrreldes on 5,2% vähem.

Korterite keskmine ruutmeetri mediaanhind tõusis möödunud kuul vaadeldud linnadest Tallinnas, Narvas, Kohtla-Järvel, Rakveres, Kuressaares ja Viljandis ning langes Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Haapsalus. 

Ka Tallinna kinnisvaraturg novembris kasvu ei näidanud ning tehingute hulk langes. Samuti jäi rahulikuks üüriturg ning möödunud kuul mingeid olulisi muutusi ei esinenud.

Maa-ameti statistika kohaselt tehti Tallinnas novembrikuu jooksul 937 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis oktoobriga võrreldes on 2,4% vähem, kuid 2011. a novembrist 3,2% enam. Kinnisvara müüdi kokku 71,4 miljoni euro eest, mis oktoobriga võrreldes on 2,5% võrra madalam tulemus. 

 

Kortereid müüdi novembris 683, mis on viimaste aastate rekordtulemus. Ka ruutmeetri keskmine mediaanhind tegi suurema tõusu, kerkides taas üle tuhande euro piiri, 1038 eurole. Võrreldes oktoobriga on tõus 6,4% ja 2011. aasta novembriga 4,1%.

Novembris oli taas märkimisväärsem sektor uute korterelamute turg, sest on alustatud uute projektide müüki. Kui varasematel kuudel täheldasime pigem väiksemate majade rajamist, siis möödunud kuul lisandus enam suuri korterelamuid.

Näiteks tuli novembri esimeses pooles müüki Raua tänava lõppu ehitatav 6-korruseline Kadrioru Residents, milles on kokku 26 korterit. Teiselpool kesklinna, Eha tänaval, alustati aga 30 korteriga elamu pakkumisega, kusjuures kuu lõpu seisuga on pooled korteritest juba broneeritud.                                   

Samuti jätkatakse populaarseks osutunud Mäepealse ja Paepargi elamurajoonide rajamisega. Esimeses alustati 40 korteriga 6-korruselise elamu müügiga ning teises ehitatakse välja järgmine etapp.

Turule tuli ka väiksemaid elamuid. Näiteks alustati Kassisaba asumis korterite müüki 2013. a suve lõpul valmivas neljakorruselises majas Villardi 9, kuhu rajatakse kokku 8 korterit ja kaks äripinda.

Eramuturg muutus vaiksemaks, müüdi 19 elamut ja suvilat ning 14 elamukrunti. Kui müüdud kruntide hulk oli aasta keskmisel tasemel, siis omanikku vahetanud eramute arv langes märgatavalt allapoole.

Novembris olid enam nõutud odavamad eramud, pigem alla 200 000 euro maksvad, mida aga on pakkumisel vähe. Natuke enam on hakatud maju ka üürima.                                   

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474