9. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia sai Moody'selt negatiivse reitinguväljavaate

Rahvusvaheline reitinguagentuur Moody´s muutis eile Eesti Energia krediidireitingu Baa1 väljavaate stabiilsest negatiivseks. Muudatuse põhjustena toob agentuur esile energiaturu avanemisega kaasneva konkurentsisurve suurenemise ning hindade ja rahavoogude heitlikkuse.

Eesti Energia finantsdirektori Margus Kaasiku sõnul on energeetikamaastiku arengud tinginud olukorra, kus kasumi teenimine on keerulisem kui varem.

”Alates 2013. aastast ei võimalda Euroopa Liit enam riigil jagada elektritootmiseks tasuta CO2 kvooti. See toob Eesti Energiale kaasa ligikaudu 100 miljoni euro suuruse lisakulu," kommenteeris Kaasik. "Ka keskkonna- ja ressursitasude tõus ning odavaima taastuvenergia tootmise lõpetamine Narvas kasvatavad meie tootmiskulusid ning mõjutavad põlevkivist elektri tootmise konkurentsivõimet. Elektrituru avanemine muudab meid senisest enam sõltuvaks muutlikest börsihindadest, mis juba mõnda aega on olnud võrdlemisi madalad,” hindas Kaasik.

Elektritootmise kasumlikkuse võimaliku vähenemise kõrval mõjutab väljavaadet ka uue õlitehase käivitumine. Õlitootmist peab agentuur suurema riskiga tegevuseks, kuna vedelkütuste hind kõigub turul elektrist rohkem. Ühtlasi tuuakse välja, et Enefit280s toodetud esimest õli tuli oodata prognoositust kauem.

Kaasiku sõnul on viimasel ajal Eesti Energia edu aluseks olnud aga just õli müük. "Uuest Enefit280 õlitehasest, mis senise tootmisvõimekuse kahekordistab, on nüüd õnnelikult käes esimene barrel põlevkiviõli. Kui naftatoodete hinnad püsivad jätkuvalt kõrgel tasemel, kasvab kütuste valdkonna osatähtsus meie majandustulemuses tänu uue tehase valmimisele veelgi,” sõnas Kaasik.

Moody´s ei prognoosi reitingu tõstmist järgmise 12-18 kuu jooksul, küll aga võib reitingu väljavaade muutuda negatiivsest tagasi stabiilseks. Selleks peab Eesti Energia säilitama ka vabal turul tugeva turupositsiooni, olema kasumlik avanenud konkurentsiga turgudel ning parandama ettevõtte vaba rahavoogu.

Eesti Energial on krediidireitingud Standard & Poor´silt ning Moody´selt alates 2002. aastast. Hetkel kehtiva krediidireitingu Baa1 kinnitas Moody´s 2012. aasta jaanuaris. Standard & Poor's kinnitas 2012. aasta septembris Eesti Energia kontserni krediidireitingu tasemel BBB+, reitingu väljavaade on stabiilne.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474