12. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameerikanurga arendus peatus võlavaidluse tõttu

Ehkki plaanide järgi oleks Ameerikanurga Ärikeskuse esimene osa Rae vallas pidanud juba avatud olema, otsib arendaja endiselt investorit. Võlavaidluse tõttu peatas objektil ehitustööd TREV-2 Ehitus.

Tartu maantee äärde Rae valda rajatava Tallinna Kaubanduspargi ehk endise nimega Ameerikanurga Äripargi ehituse seisab - peale suurte mullahunnikute ning maasse löödud betoonvaiade pole kerkinud seal suurt midagi.

"Tegeleme kapitali kaasamisega," ütles kaubanduspargi arendaja Süda Maja juht Veiko Murruste. Ta ütles, et viimased pool aastat on peetud läbirääkimisi võimalike investoritega, kuid nende leidmine ei ole lihtne.

"Turg on pikemat aega üle ujutatud arenduskeskustest, millele otsitakse investoreid. Nad on võtmepositsioonil ja nemad otsustavad, mis neile meeldib ja mis mitte. Arendusprojektide puhul on pakkumine selgelt suurem, kui nõudlus," ütles ta.

Tegutsetakse oma rahaga

Murruste sõnul loodeti eelmise aasta lõpus allkirjadeni jõuda, kuid see ei õnnestunud, nüüd loodetakse selgus majja saada jaanuari lõpuks - kellega või kelledega koos edasi minnakse.

Tema sõnul tasus Süda Maja eelmisel aastal ära pangalaenud ning kogu projekt põhineb praegu omakapitalil.

"Eelmisel aastal maksime projektist nö pangad välja ja tegime projekti lihtsaks ning  arusaadavaks uutele investoritele. Summa oli märkimisväärne, kuid mul pole volitusi seda avaldada. Kui alghetkel olid pangad ca 50% projektis sees, siis täna on nende osakaal marginaalne," ütles Murruste. Süda Maja Uute kaubanduspindade turuletoomine on Murruste sõnul Eesti väikesel turul kaelamurdvalt keeruline.

Ehitamata ei jää

"Mõnel juhul on vastuargumendid põhjendatud, mõnel juhul ka põhjendamata, kuid see on väikese turu valu ja võlu. Oleme üks mitmest kaubanduse arendajatest, kes tegeleb kapitali kaasamisega. Samas näeme selget rohelist tuld ja investorit huvi. Õnneks on meie formaat  uus, sest tegu pole tavapärase kaubanduskeskuse, vaid kaubanduspargi ja selle juurde kuuluva outlet-keskusega, mis on meie turul unikaalne," rääkis Murruste.

Kartust, et keskus nii pika venimise peale üldse tulemata jääb Murruste ei jaga.

"Siis peaks omanikud oma raha peale ikka väga kurjad olema," naeris ta. "Objekti on investeeritud üle 20 mln euro ja ma ei arva, et Eesti Vabariigis väga palju või üldse on isikuid, kes on valmis selle raha põhjendamatult maha kandma. Turunõudlus on olemas, rendilepingute seis, eriti outleti poolel on väga hea, ka üürnikud on olemas ja lojaalsed. Millal me avame? Seda peaks ütlema need investorid, kes meie paati juurde tulevad. Täna on teatud hulk kapitali puudu," ütles Murruste.

Võlg pani ehituse seisma

Äripäevale vihjasid ettevõtjad mullu sügisel, et arendaja on jäänud tehtud tööde eest võlgu, kuid toona polnud keegi valmis seda avalikult tunnistama - loodeti, et võlg tasutakse.

Tänaseks on ehitustööd pargi arendusel ajutiselt peatanud TREV-2 Ehitus, sest Süda Maja tütarfirma S&H Investments Group on võlgu mõnisada tuhat eurot.

"Seal on tõesti üks summakene üleval aga kuna ma köögipoolega täpselt kursis pole, siis minu teada on TREV2-Ehitus samas suurusjärgus ka tütarfirma omanikule KH Energia-Konsult võlgu ning see asi vajab klaarimist," möönis Murruste.

TREV-2 Grupi juhatuse esimees Erki Mölder selgitas, et vastunõue tuleneb töödest, mida TREV-2 Gruppi kuuluvale AS-ile Teede REV-2 teostas äripargi arendaja S&H Investment Group üks aktsionär KH Energia-Konsult.

"Oleme korduvalt teinud teisele osapoolele ettepaneku nõuete tasaarveldamiseks, kuid seni pole selles küsimuses positiivset edasiminekut olnud," ütles Mölder.

Ta lisas, et kuni AS TREV-2 Ehitus ei ole jõudnud tellijaga Ameerikanurga Äripargis tehtud tööde eest tasumise osas kokkuleppele, on Teede REV-2 omaltpoolt peatanud lepingujärgsed maksed AS-ile KH Energia-Konsult.

"Kuni pole selgust objekti edasise saatuse osas, peatasime ehitustööd. Küsimus on pigem selles, kas klient on valmis projekti jätkama või mitte," lisas Mölder.

2011. aastal liitus Tallinna Kaubanduspargi investoritega HK Energia-Konsult omanik Heino Harak. Ta kinnitas, et TREV-2 Ehitusel on tõepoolest üht-teist raha saada. "Mingit vaidlust meil ei ole. Summa on kindel ja neil iga päev täiendav kopikas kukub," lisas Harak.

Mis puudutab edasist ehitust, siis on Haraku sõnul tulekul täiendav investor, kuid rohkemat praegu rääkida pole tema sõnul paslik. Samuti ei saanud ta konfidentsiaalsuslepetele viidates öelda, kas investor tuleb Eestist või välismaalt.

Harak ütles, et keskus üritati avada kevadel, kuid nüüd on see paratamatult lükkunud järgmiseks sügiseks. "Seal on finantseerimisprobleemid, kuid me oleme optimistid, läbirääkimised käivad ja lähemal ajal - usun, et juba sel kuul - läheb ehitus käima," ütles Harak.

 

Kellele kuulub Süda Maja?

Süda Maja aktsionärid OÜ Batiment (Madis Üürike), Andres Järving, Veiko Murruste, Elena Murruste ning Heino Harak

Nõukogusse kuuluvad Tõnis Kotkas, Heino Harak ja Andres Järving

Süda Maja tütarfirma on S&H Investment Group OÜ (osanikud AS KH Energia-Konsult (Heino Harak) ja Süda Maja)

Mis on Ameerikanurga Äripark

*Rae valda Jüri lähedale rajatava kaubandus- ja logistikapargi avamine oli planeeritud 2012. aasta lõppu ning sinna pidi tulema 110 000 ruutmeetrit kaubanduspinda ning 185 000 ruutmeetrit logistikapinda.

*2009. aastal õnnestus Süda Majal kaasata araabia investoreid ning parki lubati investeerida neli miljardit krooni, kuid investorid siiski hiljem lahkusid.

*2011. aastal sõlmisid Süda Maja ja Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK) üürilepingu Ameerikanurga kaubandus- ja logistikapargis hüpermarketi avamiseks. 13.000 ruutmeetri suurune kaubandushoone plaaniti avada 2012. aasta teises pooles.

*2011. aastal lisandus investorite hulka ettevõtja Heino Harak.

*2012. aastal teatas Süda Maja, et  loob Tallinna Kaubandusparki tehasekaupluste (outlet) kes­kuse, mis avab uksed 2013. aas­ta hilissuvel. 11 500 ruutmeetri suurune Tallinn Outlet on Rae valda rajatava Tallinna Kaubanduspargi, endise nimega tuntud ka kui Ameerikanurga Äripargi laienduse esimene etapp.

*Tehasekaupluste keskuse külastajate arvuks on prognoositud umbes kaks miljonit külastajat aastas.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474