5. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Norra FI: pangad, mõelge enne eluasemelaenu kaela määrimist

Norra finantsinspektsioon jõustab muu maailmaga võrreldes karmimad laenustandardid, kuna rekordilised eluasemete hinnad ja eraisikute võlataseme kasv on läinud teiste maadega võrreldes liiga kaugele.

"Oleme mures ülekuumenenud Norra kodumajapidamiste laenude võtmise ja eluasemete hinnaarengu pärast," ütles sealse finantsinspektsiooni peadirektor Morten Baltzersen. "Meie tsükkel on täiesti rütmist väljas Euroopa omast, see on meie lähtekoht," vahendas tema sõnu Bloomberg.

Norra rahandusministeerium nõudis mullu finantsinspektsioonilt tagatisvõlakirjade reeglite ülevaatamist, millede emissioon on kaheksakordistunud võrreldes 2007. aastaga. Tagatisvõlakirjadega finantseeritakse eluasemelaene. Valitsus soovitas inspektsioonil tõsta eluasemelaenude riskikaal kolmekordseks, et pangad mõtleksid mitu korda, enne kui klientidele laene pähe määritakse.

Ligi rekordimadala lähedane intressimäär maailma rikkuselt neljandas riigis elaniku kohta, kahanev tööpuudus ja palgakasv on viinud eraisikute võlataseme kõigi aegade kõrgemale tasemele.

Lääne-Euroopa suurim naftaeksportöör suutis vastu seista euroala võlakriisile tänu naftarikkusele, kuid aitas ka tõsta eluasemete reaalhinda alates 2008. aastast ligi 30 protsenti.

Jaanuaris kasvasid Norras eluasemehinnad aastaga 8,5 protsenti.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474