7. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: elektri kallinemine hindu tõsta ei tohiks

Eesti Panga majanduspoliitika allosakonna juhataja Rasmus Kattai kinnitusel on elektri osakaal ettevõtete kogukuludes nii väike, et ei anna põhjust laiapõhjaliseks hinnatõusuks.

Järgneb Rasmus Kattai kommentaar jaanuari tarbijahinnaindeksile:

Jaanuaris sai oodatult teoks tarbijahinnaindeksi ühekordne hüpe. Hinnatase tõusis eelmise kuuga võrreldes 0,7%, aastases võrdluses tõusid hinnad 3,4%. Elekter kallines jaanuaris võrreldes detsembriga kodumajapidamistele 23,6%, elektrit arvestamata odavnes tarbijakorv ligikaudu 0,2%. Lisaks elektrile panustas hinnatõusu alkoholiaktsiis. Neid tegureid tasakaalustas riiete ja jalatsite sesoonne odavnemine 4,9%. Energia ja toiduaineteta tarbijakorv (alusinflatsioon) odavnes jaanuaris 1.0%, millele avaldas suurt mõju ühiskondliku transpordi odavnemine 9,9%.

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel on suurenenud ettevõtete müügihinna kasvu ootused. Kuna elektri osakaal ettevõtete kogukuludes on keskmiselt 1%, siis ei peaks see olema laiapõhjalise hinnatõusu põhjuseks. Seda enam, et suurte elektritarbijate jaoks avanes elektriturg juba 2010. aastal.

Eesti Panga prognoosi kohaselt kujuneb selle aasta keskmiseks harmoniseeritud tarbijahinna tõusuks 3,6% eeldusel, et toormete hinnatasemes ei toimu suuri muutusi. Euroala inflatsioon aeglustus Eurostati esialgse hinnangu kohaselt jaanuaris 2,0%ni. Euroala keskpankade ühisprognoosi kohaselt jääb euroala käesoleva aasta keskmine inflatsioon vahemikku 1,1-2,1%.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474