11. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alstomi juht: meie äri Eestis on absoluutselt läbipaistev

Lätis andis Prantsuse suurfirma Alstom Latvenergo juhtidele pistist, ettevõtte Eesti haru juht Karl Jaanimägi kinnitab, et siin on nende äri absoluutselt läbipaistev.

Jaanimägi on Alstomi Eestis juhtinud juba 13 aastat ehk firma asutamisest peale. Ettevõte on Eesti Energia suurim äripartner – viimase kümnendi lepingute maht on üle 800 miljoni euro.

Paar nädalat tagasi avaldas kolleeg arvamusartikli, et majandusminister Juhan Parts on aus inimene. Pärast helises tema telefon ja meeshääl küsis, miks me ei kirjuta Alstomist ja sellest, et Parts võttis Auvere elektrijaama uute katelde hankega seoses altkäemaksu. Mis te sellele härrale ütlete?

Ma ütlen inglise keeles – see on bull***t loomulikult. Ma ütlen ka seda, et Eestis on see (energeetikaga seonduv – toim) absoluutselt läbipaistev äri ja eriti Eesti Energial. Mina kirjutasin ka sellele lepingule koos Patrick Kroni ja Andreas Luschiga alla ja ma võin absoluutselt kinnitada, et see on väga ausalt allkirjastatud.

Nii kaua kui mina olen ametis, ei juhtu siin Eesti peal mitte tuhkagi – üle minu laiba! Juhatuse esimehena vastutan ma oma varaga. Seal, kus on minu allkiri all, need ärid, mida mina olen ajanud, need on absoluutselt puhtad ärid ja partnerid ka absoluutselt läbipaistvad ja puhtad. Eesti Energial ja ministril ei ole midagi häbeneda. Leping on sõlmitud, uus ja ilus elektrijaam tarnitakse. Ma loodan, et teine plokk ka ehitatakse.

Alstom ise on rahvusvaheliselt väga suur kontsern – 90 000 inimest, 20 miljardit eurot käivet aastas. Kuidas on olla sellise kontserni rakuke Eestis?

Ma olen uhke, et ma töötan sellises hea mainega kontsernis, kellel on väga head seadmed.

Ma maine koha pealt ei saa lõpuni nõus olla: üle maailma on ette tulnud juhtumeid, kus on probleeme olnud pistise maksmisega. Kuidas te siin neid lugusid lugedes end tunnete?

Eks ebameeldiv on lugeda negatiivset Alstomi kohta ajalehtedest. Aga meie südametunnistus on absoluutselt puhas. Mida mina tean, seal (viitab Äripäeva artiklile, mis puudutas Latvenergo juhtide pistisevõtmist ja pistist vahendanud endist Alstomi töötajat lätlast Andrejs Livanovicsit – toim) oli tõesti probleem selle konsultandiga, kes oli Alstomile tööd teinud. Ebameeldiv lugeda.

Tegemist oli Alstomi endise töötajaga. Mis mees ta on selline?

Mõnel koosolekul oleme koos olnud, ta oli alati vaikne. Raske hinnata.

Kas ta Eesti Alstomit ka kuidagi konsulteerinud on?

Ei ole. Keegi paremini Eesti turgu minust ei tea. Milleks meile konsultatsioon?

Miks on Eestis vähene konkurents ning kas Eesti Energia on Alstomist sõltuvuses, loe tänasest Äripäevast.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474