1. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe: 10 punkti, mis täiendab senist liikluskindlustuse seadust

Haldusuudiste veeb palus alanud kuul kommentaari uuele liikluskindlustusseadusele. Lextali vandeadvokaat Alar Urm ütles, et seadus täiustab seni kehtinut kümnes aspektis. Toimetusel on hea meel, et erikokkuleppel saab osta indulgentsipoliisi, mille esitaja on vabastatud vastavalt lepingule kas 3 väärteo või 2 teise astme kuriteoga seotud vastutusest.

1. Kui liiklusõnnetuses osales mitu  sõidukit ning keegi sõidukijuhtidest on  vastutav nõutakse teisele osapoolele väljamakstav hüvitis temalt tagasi. Varasem seadus seda ei lubanud. Liiklusõnnetuse põhjustaja peab kandma vastutust, kindlustus ei saa olla vastutusest vabastamiseks vaid on kannatanute abistamiseks.

2. Kindlustusmakse vähendamiseks ja hüvitamise kiirendamiseks makstakse hüvitis välja viivitamatult, kui see on eespool viidatud kahju põhjustajalt sisse nõutud.

3. Kindlustusseltsid asuvad hüvitama ka kahju, mille on põhjustanud teele jooksnud metsloomad.

4. Teenuse kvaliteedi parandamiseks ühendati liikluskindlustuse leping ja kaskokindlustuse leping. Edaspidi hüvitab kindlustusselts kindlustusvõtja enda autole tekkinud kahju, sealhulgas ka sõiduki ärandamise või röövimise kahju, samas mitte enam, kui omavastutuse ulatuses.

5. Liikluskindlustuse kindlustuskaitse hõlmab ka kindlustatule reisil tekkinud kahju nagu tema ravikulud, reisikatkestuse ning reisiteenuse ärajäämisest põhjustatud kahju.

6. Laiendatud kindlustuskaitse valimise korral hüvitatakse ka kindlustatu korteri või hoone kahju, kui see on tekkinud tulekahju, veekahju, sademete, tormituule, varguse, sissemurdmise või vandalismi tõttu.

7. Laiendatud kindlustuskaitse korral katab kindlustus kindlustatu õigusabikulud, sealhulgas kulud, mis tekivad seoses kindlustusvaidlustega, samuti enne kindlustuslepingu sõlmimist alanud õigusvaidluse kulud.

8. Tööandjal on võimalik valida koguriskikindlustus. Sellel juhul katab kindlustus antud kindlustusvõtja töötajate tööõnnetuse ja kutsehaigestumise kahju. Lisakaitsena saab valida ka töötajale töölepingu ennetähtaegse lõpetamisega tekkinud kahju hüvitamise.

9. Vähendamaks kindlustusvaidluste arvu ja võrdsustamaks kindlustusandja ja hüvitise taotleja positsioone kindlustusvaidlustes võeti üle mereõiguses tunnustatud first pay then litigate põhimõte. Kindlustusandja on kohustatud esmalt välja maksma nõutud kindlustushüvitise ja alles seejärel tekib kindlustusandjal õigus hüvitisnõude vaidlustamiseks.

10. Laiendatud kindlustuskaitse lisakaitse valimisel kindlustakse väärteo või kuriteoga seotud vastutus. Kindlustuskaitse korral tasub kindlustusandja kindlustatu trahvi, sunniraha, samuti kriminaalmenetluse kulud. Vajadusel palkab kindlustusandja isiku, kes kannab kindlustatu aresti või vangistust. Erikokkuleppe alusel saab kindlustusandjalt osta indulgentsipoliisi, mille esitaja on vabastatud vastavalt lepingule kas 3 väärteo või 2 teise astme kuriteoga seotud vastutusest.

Autor: haldusuudised.ee toimetus

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474