Autor: Juuli Laanemets • 8. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Volta tehase maa-ala saab uue elu

Põhja-Tallinnas asuva 11,26 ha suuruse maa-ala detailplaneeringu algatamise eesmärgiks on ehitada või rekonstrueerida kokku kuni 41 hoonet. Muutes senise tööstusmaastiku osaliselt korruselamute alaks.

Tallinna linnavalitsus algatab homsel istungil Volta kvartali detailplaneeringu koostamise. Lisaks antakse planeeringus põhimõtteline lahendus heakorrastuse, haljastuse, juurdepääsuteede, parkimise ja tehnovõrkudega varustamisele.

Planeeritav ala asub Põhja-Tallinnas Kalamaja asumis, Tööstuse ja Volta tänava ning Balti jaama Kalasadamaga ühendava raudteeharu vahelisel alal. Maa ala soovitakse muuta osaliselt korruselamute alaks.

Endisel tootmisalal paiknevad 19. sajandi lõpust kuni 1970. aastateni ehitatud tootmis- ja kontorihooned, mis on osaliselt rekonstrueeritud elu- ja ärihooneteks. Piirkonnas paikneb nii elamuid kui ka lao- ja tootmishooneid, hoonestus väga mitmekesine. Planeeritav ala on ümbritsetud mitmetest kultuurimälestistest.

Ümbritsev piirkond on mitmekesine

• Planeeritavast alast itta jääb terviklik Kalamaja miljööväärtuslik asum.

• Lõunasse jääb tootmishoonete kvartal eesotsas Volta masinatehase maa-alaga.

• Põhja suunal paikneb endise Kalamaja kalmistu hävitamise järel kujunenud ulatuslik kalmistupark, elu- ja ärikvartaliks muutuv ning linna merele avav Noblessneri kvartal ning militaarkasutuses olev Miinisadam.

• Planeeringualast läände jäävad nii korterelamute- kui tootmisalad. Kasutuseta tootmishoonetesse Erika tänava ja Tööstuse tänava ristmiku ümbruses on kavandatud rajada kaubanduskeskus.

Tallinna linn soovib muuta Noblessneri kvartali (endine Noblessneri laevatehas) polüfunktsionaalseks keskuseks, luues suurele osale inimestele sobiva linnaruum majutushoonete, korterelamute, äri- ja kaubanduskeskuste, restoranide ja kohvikutega.

Vastavalt 2007. aasta ideekonkursi võidutööle, Soome arhitektuuribüroolt AW2, nähakse planeeringu eskiislahenduses endise Volta tööstuskvartali ümber struktureerimist elu- ja ärikeskkonnaks.

Detailplaneeringu algatamist taotles OÜ Koger Kinnisvara. Taotluses sooviti muuta kinnistute piire, maakasutuse sihtotstarbeid ning ehitusõiguse määramist ärihoonete, äri- ja korterelamute, lasteaia ning  parkimismaja rajamiseks. Detailplaneeringu eskiisi on koostanud ConArte OÜ.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474