Autor: Juuli Laanemets • 3. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelmine aasta investeeris KIK üle 231 miljoni euro

SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) suunas keskkonnaprojektidesse 231,5 miljonit eurot, selgub nõukogu poolt kinnitatud sihtasutuse 2013. majandusaasta aruandest.

„2013. aastal sai käima lükatud palju suuri asju: alustasime kaasaegse ja säästliku tänavavalgustuse paigaldamist seitsmesse Eesti linna ning jätkasime maastike puhastamist kasutusest väljalangenud hoonetest. Möödunud aastal rahastuse saanud 50 tondilossi lammutamise projektist enam kui pooled said aasta lõpuks valmis ning tööde raames käideldi üle 120 tonni ohtlikke jäätmeid,“ ütles KIKi nõukogu esimees, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Ta rõhutas, et tähtsad ei ole vaid suured projektid. „Kui Vetiku külas saavad 78 inimest puhta joogivee, siis võib summa küll KIKi mastaape arvestades väike olla, aga nende inimeste igapäevane elukvaliteet muutub väga palju paremaks ning see on oluline,“ ütles minister.

Valdkondadest suunati kõige enam toetusraha veemajandusse. 2013. aastal otsustati rahastada keskkonnaprogrammist ja struktuurivahenditest kokku 114 veemajandusprojekti kogusummas 54,2 miljonit eurot. Mahult teine oli jäätmekäitluse valdkond, kust rahastati 103 projekti kogusummas 13,7 miljonit eurot. Suurim toetussumma jäätmekäitluse vallas - 4,7 miljonit eurot - läks Kohtla-Järve põlevkivitööstuse keskkonnanõuetele mittevastava prügila põlengu likvideerimiseks.

KIKi bilansimaht suurenes võrreldes eelneva aastaga 12,8% ning oli 2013. aasta lõpu seisuga 216,9 miljonit eurot. Sihtotstarbelise laenu portfell oli üle 109,9 miljoni euro.

KIKi tulu keskkonnakasutusest oli 2013. aastal 36,7 miljonit eurot võrreldes 35,8 miljoni euroga 2012. aastal. Keskkonnakasutusest laekunud vahenditest taotleti KIKilt toetust 1841 projektile kogusummas 103 miljonit eurot. Nõukogu otsusega toetati neist 832 projekti 37 miljoni euro ulatuses. 2013. aastal maksti keskkonnaprogrammist välja 47,5 miljonit eurot ehk 6,9 miljoni euro võrra rohkem kui 2012. aastal.

Välisabi vahendas KIK 2013. aastal koos kaasfinantseeringuga kokku 184 miljonit eurot. 2012. aastal oli see summa 197 miljonit eurot.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474