Autor: Juuli Laanemets • 3. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esvika Elekter võitis 1,06 miljoni hanke

Sihtasutus Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) kuulutas seitsme linna tänavavalgustuse esimese materjalihanke võitjaks ASi Esvika Elekter, kes varustab projekti ligi 6500 masti ja masti vundamendiga. Ülejäänud hanked on veel pooleli

Seitsmest osast koosnevasse materjalihankesse esitati kokku kuus pakkumist. Võitjaks valitud Esvika Elekter pakkumiste eeldatav kogumaksumus on 1,06 miljonit eurot. Kahe nädala pärast, kui  vaidlustusperiood on lõppenud sõlmitakse Esvika Elektriga leping.

Hetkel on  käimas veel teine materjalihange, millega otsitakse valgustusprojektis leedvalgustite ja juhtimissüsteemi pakkujaid. Järgmisena kuulutatakse välja omanikujärelvalve ja insenerihange ning sellele järgnevad seitse ehitushanget, kus otsitakse igasse projektiga seotud linna tööde teostajaid.

Kui kõik läheb plaanikohaselt, algavad tänavavalgustuse ehitused linnades juba augusti lõpus. Ehitustööde kestvuseks koos lõpliku häälestamisega on planeeritud aasta.

„Ehituse algus on viibinud eelkõige projekteerimishanke vaidlustuse tõttu rahandusministeeriumi vaidlustuskomisjonis, mis peatas tegevuse umbes kaheks kuuks,“ rääkis tänavavalgustuse projektijuht Tõnis Kurrik. Ta lisas, et arvestada tuleb ka talveperioodiga, mil kaablite paigaldamine maasse on keeruline. „Oleme palunud tööde rahastajalt Austria Vabariigilt tähtaja pikendamist, kuna eesmärk on projekt kvaliteetselt ära teha,“ ütles ta.

KIK alustas linnade tänavavalgustuse programmi ettevalmistamist 2012. aasta septembris. Projekti raames saavad Haapsalu, Jõhvi, Keila, Paide, Kuressaare, Valga ja Võru energiasäästliku tänavavalgustuse terviklahenduse. Kokku vahetatakse linnades välja ligi 11 000 iganenud valgustit uute, leedvalgustite vastu. Projekti rahastatakse rohelisest investeerimisskeemist CO2 kvoodimüügi tulu eest Austriale.

Tänavavalgustuse arendamise programmi eesmärgiks on luua Eesti linnadesse tänapäeva parimaid tehnoloogilisi võimalusi kasutav, kvaliteetne, nutikas ja samas säästlik välisvalgustuse lahendus. Laiem eesmärk on vähendada fossiilsete kütuste tarbimisest tulenevat CO2 heitmete hulka. Arvutuste kohaselt on kokkuhoid vähemalt 24 000 tonni CO2 aastas.

Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest. Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist neljateistkümne aastaga toetust saanud üle 16 tuhande projekti.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474