Autor: Juuli Laanemets • 5. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korterelamu kelder võib peita eluohtlikku kraami

Korteriühistud on aeg ajalt olukorras, kus maja suletud keldriboksi on peidetud teisi ühistuliikmeid ohustavad kemikaalid või ohtlikud jäätmed. Kemikaliseadus sätestab kemikaalidele hoiustamisele kindlad nõuded, millega elanikud lähevad vastuollu.

"Tallinnas juhtus hiljuti, et talgute käigus korrusmaja keldrit koristada soovinud talgulised avastasid keldriboksist suure koguse kemikaale. Anumates kemikaalid viidi majaesisele trepile ja kutsuti kohale ka päästeamet," rääkis Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi. Kemikaalid koguti tema sõnul autosse ja viidi päästeameti soovitatu kogumiskohta, sest tavajäätmete hulka neid panna mingil juhul ei tohi.

"Kemikaalide utiliseerimise eest tuli tasuda üsnagi soolane arve," vahendas Mardi, kelle sõnul kemikaaliseaduse (KemS) § 16 lg 1 sätestab, et kui füüsiline isik ei ole registreeritud äriregistrisse ettevõtjana, tohib ta omandada ja hoida vaid jaemüügis olevaid kemikaale. KemS § 17 lg 2 kohaselt peab kemikaali käitleja järgima kehtestatud ohutusnõudeid.

KemS § 11 lõike 2 punkti 2 alusel kehtestatud määruse nr 106 § 5 sätestab nõuded kemikaalide hoiukohale. "Muuhulgas peab hoiukoht tagama kemikaalide  hoidmise viisil, mis ei kahjusta inimest, keskkonda ja vara. Samuti peab hoiukoht olema varustatud selgelt nähtavate ning ohu liigist teavitavate hoiatussiltide või -tahvlitega," selgitas Mardi.

"Korteriomaniku kohustusi käsitledes on Riigikohus  rõhutanud, et kaasomanik on kohustatud nii kaasomandi osa kui ka korteriomandi reaalosa kasutama nii, et see oleks kooskõlas seadustega, korteriomanike otsustega ega kahjustaks teiste omanike õigusi (Riigikohtu lahend nr 3-2-1-90-13, p 14). Korteriomaniku kohustus kasutada kaasomandi osa kookõlas seadustega hõlmab endas kohustust arvestada kaasomandi kasutamisel  kemikaaliseaduses, rahvatervise seaduses, korteriomandiseaduses jt seadustes sätestatud nõudeid," rääkis ta.

"Viidatud seadustega ei ole kooskõlas  kemikaalainete käitlemine (nt kemikaali valmistamine, töötlemine, pakendamine, hoidmine vms) korterelamu keldriboksis.  Kemikaalide käitlemine sh hoiustamine saab toimuda selleks ettenähtud tingimustel ja ohutusnõuetele vastavas ruumis. Korterelamu keldriruum kemikaalide käitlemiskohana aktsepteeritav pole. " EKÜL tuletab kortermaja elanikele meelde, et nii nagu korteris, tuleb ka keldris pidada silmas ohutusnõudeid, hoida puhtust ja korda ning täita ühistu poolt seatud sisekorraeeskirju.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474