Autor: Juuli Laanemets • 6. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõukaaegsete  tööstusgaasiballoonide täitmine ja müük juulist keelatud

Alates 1. juulist ei ole Eestis lubatud täita ja müüa tööstusgaasiballoone, mis ei kanna Euroopa Liidu nõuetele vastavust kinnitavat märgistust.

Keelu eesmärk on kõrvaldada käibelt nõukogudeaegsed GOST standarditele vastavad balloonid, mis ei vasta enam tänapäevastele eurodirektiividele ning võivad seetõttu olla inimestele ja neid ümbritsevale keskkonnale ohtlikud. Kuna puuduliku tootjapoolse dokumentatsiooni tõttu ei ole võimalik teha vastavushindamist, ei saa riik ka tagada, et ringluses olevad balloonid on ohutud. Samuti on oluline piirata nõuetele mittevastavate, kuid teises riigis täidetud balloonide ringlusesse laskmine Eestis. Kui GOST balloonil on siiski dokumentatsioon olemas, on ballooni omanikul võimalik taotleda uut vastavushindamist.

Euroopa Liidu nõuetele vastavust tõendavad balloonidele kantud epsilon (e) kuusnurga sees või pii (p) märk. Alates 2019. aasta 1. juunist võib tööstusgaasidega täita ja turul kättesaadavaks teha ainult pii (p) märgistusega balloone.

Muudatus puudutab peamiselt tööstusgaasi kasutavaid ehitus ja tööstusettevõtteid, kes enamasti balloone gaasimüüjatelt rendivad. GOST standarditele vastavaid tööstuslikke balloone on Eestis ringluses ligikaudu 120 000. Enne 1. juulit täidetud balloone võib kasutada 2015. aasta 1. juulini.

Sarnane nõue vedelgaasi balloonidele hakkas kehtima juba 1. jaanuarist 2014.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474