Autor: Juuli Laanemets • 12. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus majandustegevuse register vabastab osad loakohustusest

Alates 1. juulist on kasutusel uuenenud majandustegevuse register (MTR), mis koondab ühte kohta senisest enam erinõuetega tegevusalasid ning muudab ettevõtjate tausta kontrollimise lihtsamaks nii teistele ettevõtjatele, tarbijatele kui ka järelevalveasutustele.

Tegutsemiseks luba vajavaid ettevõtlusvaldkondi on 1. juulist senisest vähem. Mõnel tegevusalal kaob vajadus oma tegevus MTRis registreerida, mõnes valdkonnas asendub see teatamiskohustusega. Paljud valdkonnad, kus seni oli vajalik luba või registreering, lähevad nö vaba majandustegevuse alla ehk neis tegutsemiseks ei ole eraldi luba või teatamist vaja. Lisainfo, mis sisaldab ka vastavustabelit muudatuste kohta valdkondade kaupa ja valdkondade kohta infot andvate ametnike kontakte näeb SIIT.

Kõigi praeguses MTRis registreeritud ettevõtjate andmed kantakse uuenenud registrisse, aadressile mtr.mkm.ee üle ja ettevõtjatel ei ole vaja 1. juulil registris lisatoiminguid teha. Täiendavaid andmeid peavad esitama finantsteenuse valdkonnas tegutsevad ettevõtjad ning neil on selleks aega 120 päeva. Ettevõtjad, kellel registris olemise kohustus kaob, kustutatakse sealt automaatselt.

Uuenenud MTRiga väheneb ka ettevõtjate halduskoormus. Kui siiani tuli ettevõtjatel oma registriandmeid igal aastal 15. aprilliks kinnitada, siis edaspidi on see seotud majandusaasta aruande või tuludeklaratsiooni esitamisega. Samuti saavad ettevõtjad, kes tegutsevad valdkonnas, mis nõuab MTR-i sellest teate esitamist, seda teha infovärava eesti.ee vahendusel ja selle eest ei tule enam tasuda riigilõivu.

Lisaks infole lubade ja teadete kohta hakkab uuenenud MTR sisaldama ettevõtjatele tehtud ettekirjutusi ja keelde, mis teeb tarbijatele, äripartneritele ja järelevalveasutustele konkreetse ettevõtja tausta kontrollimise lihtsamaks.

MTRi uuendused on seotud majandustegevuse seadustiku üldosa seaduse kehtimahakkamisega 1. juulist 2014.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474