Autor: Juuli Laanemets • 12. august 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KV.EE kommentaar: Uute korterite lisandumine surub hinnatõusu selili

Tallinnas on saadaval ligi 1500 uhiuut korterit, pakkumise kasv aastaga oli 29%. Samas peavad uue kodu ostjad maha müüma vana eluaseme ja see suurendab omakorda vanemate korterite pakkumist, kommenteeris Tallinna elamispindade turu viimaseid arenguid portaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

„Igal nädal tuleb pakkumisse mõni uus korteriarendus,“ kirjeldas Teslon olukorda. „Müügiks on korterid nii väiksemates kui suuremates arendusprojektides. Tallinnas pakutakse hetkel ligikaudu 1500 uhiuut korterit.“

Suurenenud uute korterite pakkumine on kaasa toonud ka mõningase müügi kasvu. Uute korterite müümisel peavad aga enamus korteriostjaid vana eluaseme müüma. Olemasolevate eluasemete müük suurendab seeläbi vanemate korterite pakkumist.

„Pakkumise suurenemisega käib kaasas hinnatõusu tempo aeglustumine. Kui aastatagusest ajast on Tallinna korterite pakkumishinnad täna 14% kõrgemal, siis viimase poole aasta hinnatõus on portaali KV.EE andmetel ainult 2%,“ pani Teslon toimunu numbritesse.

Pakkumiste keskmise hinna kerkimise aeglustumise taga on pakkumiste arvu kasv. Kui konkurents suureneb, siis ei ole võimalik hindu tõsta. Juulis oli portaalis KV.EE 8067 Tallinna korteri müügipakkumist aastataguse 6259 pakkumise vastu. See teeb korteripakkumise aastaseks suurenemiseks 29%.

„Täna on ostjate valikuvõimalus ehk pakkumine jõudsalt suurenemas. Kõrgele tõusnud hinnatase on turult peletanud kinnisvarainvestorid, kelle jaoks äriplaan tänase hinnataseme juures enam ots-otsaga kokku ei vea,“ lisas Teslon. "Seega pakkumishindade mõneprotsendiline korrektuur lähikvartalite jooksul ei paneks mind imestama.“

Kinnisvaraportaali KV.EE haldab Allegro Baltics OÜ. Samasse gruppi kuuluvad veel Eestis tegutsevad portaalid Osta.ee (kauplemine), Hydra.ee (tasuta kuulutused).

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474