Autor: Juuli Laanemets • 5. september 2014

Eestisse tuleb NATO küberharjutusväli

Kaitseminister Sven Mikser allkirjastas eile, 4.septembril NATO tippkohtumisel Walesis NATO arendusväejuhatuse ülema kindral Jean-Paul Palomerosega ühiste kavatsuste lepingu, millega hakatakse ette valmistama Eestisse NATO küberharjutusvälja loomist.

"NATO küberharjutusvälja loomine Eestisse tähendab, et Eestis hakatakse läbi viima NATO õppuste küberharjutusi ning välja õpetama NATO küberkaitseeksperte," ütles kaitseminister Sven Mikser. "Sellega suureneb alliansi jalajälg Eestis ning siia koondub veelgi enam rahvusvahelist küberkaitse-alast ekspertiisi."

Küberharjutusväli on virtuaalne keskkond, kus saab viia läbi küberkaitse väljaõpet alates spetsialistist kuni strateegilise otsustustasemeni. Keskkond lubab anda nii individuaalset väljaõpet kui ka kokku harjutada küberkaitse meeskondi.

Tallinnas paiknevat harjutusvälja saavad kasutada nii NATO tervikuna kui ka kõik liikmesriigid oma küberõppuste ja üksuste sõjalise väljaõppe tarbeks.

NATO küberkaitseõppuste korraldamist võimaldav harjutusväli rajatakse Eesti kaitseväe küberharjutusvälja baasil. 2012. aastal rajatud kaitseväe küberharjutusväli on NATO Euroopa liitlaste seas unikaalne harjutuskeskkond, kus on korraldatud mitu rahvusvahelist ja kõrgetasemelist küberkaitseõppust. Küberharjutusvälja kasutavad NATO suurim küberkaitseõppus Cyber Coalition ning NATO küberkaitsekoostöö keskuse õppus Locked Shields.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806