Autor: Juuli Laanemets • 11. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liive: kümne aastaga uuendame 75% põlevkivi töötlemise seadmetest

Järgneva kümne aasta jooksul seisavad põlevkivitööstusel ees olulised investeeringud. Uuendamisele läheb 75% põlevkivi töötlemise seadmetest. Oma aja ära elanud tootmisvõimsused asendatakse tänapäevaste keskkonnasäästlike ja tõhustate tehnoloogiatega ning laiendatakse vedelkütuste tootmist.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive hindas täna toimuval Energiafoorumil, et kokku võib põlevkivitööstus sel perioodil Ida-Virumaale investeerida 3-4 miljardit eurot. Põlevkivitööstuse investeerimiskavade teostumisel jõuab Eesti kümne aasta pärast tänu vedelkütuste tootmismahu kasvule energiapuudujäägiga riikide hulgast Taani kõrvale energia ülejäägiga riikide sekka.

Liive kinnitas, et Eesti Energia strateegia on võimalik ellu viia tänaste kaevemahtude juures ning ilma toetusteta. „Toodame põlevkivist esmalt õli, tootmisprotsessis tekkivast põlevkivigaasist ja poolkoksist saame aga elektrit. Läheme üle uuele tehnoloogiale, mis on kaks korda efektiivsem. Põlevkivist otse elektrit tootes saime kätte 30% selles peituvast energiast, uue tehnoloogiaga jõuame aga 70%-ni. See tähendab ka kaks korda väiksemaid CO2 heitmeid. Kunagi varem pole põlevkivitööstuse keskkonnamõjud olnud sedavõrd madalad,“ tutvustas Liive Eesti Energia strateegiat.

Liive kinnitusel suureneb strateegia elluviimisel ka taastuvenergia tootmismaht. Tema sõnul võetakse suurema osa põlevkivist peituvast energiast välja vedelkütuste kujul. Kuna toodetava elektri kogus väheneb, tuleb see osaliselt asendada taastuvenergiaga.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474