Autor: Juuli Laanemets • 1. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööohutuse investeeringus peitub kasu ja kasum

Sotsiaalministeeriumi eestvedamisel algab täna järjekorras kolmas ergonoomiakuu. Üle maailma ergonoomiale pühendatud kuu eesmärgiks on sel aastal tutvustada tööandjatele, kuidas tööohutusse investeerides ettevõtteid kasumlikult juhtida.

 „Kogu maailmas on ettevõtted küsimuse ees, kas ennetustegevus on ettevõtte jaoks kulu või tulu. Tänapäevased meetodid võimaldavad välja arvutada ka tööohutuse ja töötervishoiu kasumlikkuse ning prognoosida nii kvalitatiivseid kui kvantitatiivseid muutusi“ ütles Tallinna Tehnikaülikooli töökeskkonna ja ergonoomia lektor Virve Siirak. „Uuringutega on tõendatud, et iga tööheaolusse ja -ohutusse investeeritud euro toob keskmiselt ettevõttele tulu 2,2 eurot, oskuslikul investeerimisel võib tulu olla suuremgi. Tervisliku töökeskkonna loomine on ettevõtte äriedu kindlustamise üheks faktoriks.“

Ergonoomiakuu raames korraldab Sotsiaalministeerium 9. oktoobril tööandjatele suunatud konverentsi, kus asjatundjad nii Eestist kui ka naaberriikidest tutvustavad tööohutuse võimalusi ja kasumlikkust. „Igal töötajal on oluline pöörata tähelepanu ohutusnõuetele ja tervishoiuarsti nõuannetele,“ tõdes tervise- ja tööminister Urmas Kruuse, „Sama tähtis on tööandjatel kanda hoolt oma personali ohutu ja turvalise töökeskkonna eest.“

Esinejad tutvustavad Soome, Rootsi ja Suurbritannia kogemusi tööohutuse parandamisest ning selgitavad, kuidas ohutuskultuur on osa ettevõtte kuvandist ja kvaliteedi näitajaist. Konverentsil jagab kogemusi „Pere- ja töötajasõbralik ettevõte 2014“ laureaat Ericsson Eesti AS, samuti saavad kuuljad ülevaate tööohutuse kasumlikkust tutvustavast uuringust.

Lisaks tööohutuse kasumlikkusele on ergonoomiakuu eesmärgiks juhtida tähelepanu töökeskkonna paremaks muutmise võimalustele ja teadustööle. Eestis viiakse läbi ergonoomia- ja töötervishoiualast uurimistööd ning arendustegevust Tallinna Tehnikaülikoolis, Tartu Ülikoolis ja Eesti Maaülikoolis. „Tartu Ülikoolis on viimastel aastatel läbi viidud rida uuringuid, mis käsitlesid luu-lihaskonna vaevusi meditsiiniõdedel, arvutit kasutatavatel kontoritöötajatel ja supermarketite kassapidajatel. Kui ülekoormusest tulenevad luu-lihaskonna vaevused on tuvastatud, on võimalik ka sekkuda ning  teatud probleemide puhul juba mõne kuu jooksul saavutada olukord, kus vaevused vähenevad või kaovad,“ ütles Tartu Ülikooli kinesioloogia ja biomehaanika professor Mati Pääsuke.

Sotsiaalministeerium korraldab ergonoomiakuud kolmandat korda. Möödunud aastal käsitleti ergonoomiakuu raames töötervishoiu küsimusi, sel aastal on põhirõhk tööohutuse kasumlikkusel.

Konverentsi kava nähtav SIIT.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474