Autor: Juuli Laanemets • 7. oktoober 2014

Udam: tahame väärtustada ehituse head tava

RKAS juhatuse liige Elari Udam ütles, et riigiarhiivi uue hoone hankele väärtusnõuete lisamisega sooviti tunnustada ehituses hea tava kasutamist.

Udam ütles, et ehitushangetes ainuüksi hinnale keskendumine jätab otsustajad olukorda kus madalam hind määrab kõik. „Turul on täna olukord, et odavamad hinnapakkujad jätavad töö teostamisel ehituse head tavad kõrvale. Tahame väärtustada hea tava põhimõtteid, ehitusalast innovatsiooni, meeskonna motivatsiooni,“ avas Udam pakkumise uute nõuete tagamaid.

„Mõtlesime kaua kuidas kõike seda hankesse panna. Moodustasime meeskonna kus oli 7, vahepeal isegi 9 liiget. Oli eksperte ehitusettevõtete liidust, arhitektide liidust, juristid ja ehitusuudised.ee toimetaja.“

Udami sõnul selgub lepingu täimise käigus kas ja kuidas uute nõudmiste väljatöötamine ennast  õigustas. „Asjade ostmisel saab ostetavat asja katsuda, teenusel hinnatakse seda mida lubatakse teha. Pärast, kui töö teostamisel kõik nii ei lähe nagu tellitud, kiputakse hiljem, tööde vastuvõtmisel, läbi sõrmede vaatama. Ehk saab nüüd ka sellist käitumist muuta. Usun, et lõplikud kokkuvõtted saame teha, kui objekt on ehitatud ehk alles 2016. aasta kevadel,“ võttis Udam teema kokku.

Uued nõuded:

Tööde korraldamise ja juhtimise plaan – plaani eesmärgiks on tagada, et pakkuja ning kaasatavate alltöövõtjate teostatava töö tulemuse kõrge tase on tagatud läbi tööde planeeritud korralduse ning läbimõeldud juhtimise;Ajagraafik – ajagraafiku eesmärgiks on tagada tööde õigeaegne valmimine ning kvaliteetsem planeerimine, sealhulgas finantseerimise korraldamine;Keskkonnaplaan – keskkonnaplaan tagab ehitusobjekti ümbritseva keskkonna kaitse ehitustööde ajal;Ohutusplaan – ohutusplaani eesmärgiks on tagada objektil töötavate inimeste turvalisus, platsiturvalisus ning piiratus kõrvalistele isikutele.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806