Autor: Juuli Laanemets • 23. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiiu vald on esimene õiglase kaubanduse omavalitsus Eestis

Täna annab MTÜ Mondo Eestis esimese õiglase kaubanduse omavalitsuse tunnustuse Hiiu vallale. Eesti on nüüdsest 25. riik, kus õiglase kaubanduse omavalitsus olemas, maailmas on praeguseks üle 1500 õiglase kaubanduse linna.

„Õiglase kaubanduse linnaks saab, kui linn otsustab oma avalike hangete ja linnaeelarvest tehtavate ostude puhul arvestada nii sotsiaalseid kui ka keskkonnamõjusid. Esimeseks sammuks on tavapäraste arengumaadest pärit toodete nagu kohvi, tee ja suhkru väljavahetamine õiglase kaubanduse toodete vastu,“ selgitab MTÜ Mondo õiglase kaubanduse valdkonnajuht Jaanus Välja.

"Eestis 2014 aasta septembris läbiviidud elanikkonna uuringu põhjal leiab 71% vastanutest, et maksumaksja raha ei tohiks kulutada toodetele, mille valmistamisel on töötajatele makstud ebapiisavat tasu või kasutatud orja- või lapstööjõudu. 52% vastajatest peab  Eesti kohalike omavalitsuste sotsiaalset vastutust ja arengumaade väiketalunike ning istanduste töölistega arvestamist oluliseks," lisas Välja.

„Tunneme Hiiu vallas uhkust selle üle, et oleme Eesti esimene omavalitsus, kes selle tiitli on saavutanud. Loodame, et oleme sellega eeskujuks ka teistele valdadele ja linnadele,“ ütles Hiiu vallavanem Georg Linkov. „See oli tulevikku vaatav otsus, sest ühiskond on selles suunas arenemas.”

Lisaks omistatakse mitmele õiglase kaubanduse edendajale „õiglase kaubanduse sõbra” märgid. Märgi saajateks on seekord Solaris Toidupood, Marks&Spenceri kauplused, R-Kioskid, Vabaühenduste liit EMSL, Avatud Eesti Fond, personalifirma Manpower, käsitööšokolaadivalmistaja Chocolala ja Kalevi Kammerkoor.

Hiiu vald moodustati 30. oktoobril 2013 Kärdla linna ja Kõrgessaare valla ühinemisel.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474