Autor: Juuli Laanemets • 6. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valmis Eesti suurim nutika LED valgustuslahendusega tänavalõik

Eesti kõige suurem nutika LED välisvalgustusega tänav ja kergliiklustee lülitati tööle Haapsalu külje all Linnamäel. Novembri algusel valmis saanud uudne 1,3 km pikkune targa juhtimisega valgustuslahendus võimaldab energiakuludelt kokku hoida 65-85 protsenti ning hoolduskuludelt 50 protsenti.

Elektroskandia Baltics(EB) juhatuse liikme Timo Raimla sõnul on elektrihinna tõus olnud valus hoop omavalitsuste rahakotile ja pannud valdu ning linnu otsima kaasaegsemaid lahendusi, et tagada tänavate valgustamine võimalikult madalate kuludega. „Täna on meil olemas tugev meeskond ja head partnerid, kes on võimelised pakkuma energiasäästlikke terviklahendusi. Selle heaks näiteks on ka äsja valminud Linnamäe projekt oma 43 LED valgustiga, mis on varustatud kodumaise firma Gridens Technologies targa juhtimissüsteemiga,“ kommenteeris Raimla.

EB energiaefektiivsete lahenduste müügijuhi Ivar Kure sõnul on Linnamäe teelõik pilootprojekt kontrollimaks seitsme Eesti linna tänavavalgustuse projekti lahenduse rakendumist. „Nutikas süsteem võimaldab muuta valgustite heledust vahemikus 10-100 protsenti vastavalt kliendi soovile. Sellest tulenevalt saavutataksegi hea energiatõhusus ja vajaduspõhine valguskasutus. Näiteks Linnamäel töötavad valgustid öötundidel vaid 20-protsendilise võimsusega. Samuti on kogu teelõik jagatud vastavalt liikluskoormusele erinevatesse valgusgruppidesse. Kergliiklustee valgustid on varustatud lisaks ka liikumisanduritega; liiklejale valgustatakse konkreetne tee osa seal, kus tekib vajadus,“ tutvustas Kure uue lahenduse eripära.

Kure sõnul teeb lahenduse väärtuslikuks ka see, et omavalitsusel on võimalik operatiivselt rikkeid tuvastada ja igapäevaselt kogu süsteemi energiatarbimist, valgustite sisse ja väljalülitamist ning valgustite töötemperatuuri kontrollida. „Kuna valgustite juhtimissüsteemi lahendus ja seadmed on toodetud Eesti ettevõtte poolt, siis saame olla väga paindlikud ja süsteemi muuta ning täiustada vastavalt kliendi soovidele,“ lisas ta.

2015. aastal kevadel lõpetatakse Euroopa riikides elavhõbeda lampide tootmine täielikult, mis tingib omakorda üha suurema vajaduse LED valgustitele ülemineku. Näiteks võimaldab LED tänavavalgustite kasutamine, võrreldes naatrium- ja elavhõbelampidega hoida energiakuludelt kokku 2-5 korda. LED  valgustite valgusviljakus on tänavavalgustuses eriti efektiivne, kuna valgusvoog suunatakse sinna tee ossa, kus vaja.

Linnamäega sama lahenduse saavad 2015. aasta lõpuks seitse Eesti linna Jõhvi, Keila, Kuressaare, Paide, Valga Haapsalu ja Võru. Neljale linnale tarnib valgustid ja juhtimissüsteemi Elektroskandia Baltics OÜ koos Gridens Technologies OÜ-ga.  Neid linnu hõlmav Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt läbi viidud 7. Eesti linna tänavavalgustuse projekt on rahastatud Austriast saadavate CO2 kvoodiühikute eest. Antud projekt on praegu kogu maailmas ainulaadne.

Elektroskandia Baltics on elektrimaterjalide müüja ja energiaefektiivsete lahenduste pakkuja Eestis, kuuludes rahvusvahelisse kontserni Rexel.

Linnamäe LED valgustusega teelõik
Foto: Elektroskandia Baltics
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474