Autor: Kristina Traks • 18. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ventsel: Ilus maja ei pruugigi kallim olla

Arhitektuuribüroo Pluss juht Katrin Ventsel ütles Äripäeva Kinnisvarakonverentsil, et maja võib olla ilus ja see ei pruugi automaatselt tähendada, et ta oleks kallim.

Ventsel tõi välja Kentmanni kortermaja - eriline hoone erilises kohas. "Palju on küsitud, et miks hoone just selline on. Arhitekt leidis, et kõige parema tulemuse saab just sellist ühtse hoonet planeerides. Hea planeering on kahtlemata see, kuhu on kaasatud tugevad spetsialistid," ütles Ventsel.

Hea arhitekt on tema sõnul see, kes suudab investoriga koostööd teha ja ühise keele leida. "Planeerida kõige odavamalt on suur risk, sest kõik me ostame spetsialistide töötunde. Heade spetsialistide töötunni hind on üsna sarnane ning lõppkokkuvõttes taandub kokkuhoid sellele, et kui palju töötunde planeerimisele kasutatakse," rääkis Ventsel. "Hea hoone on see, mille ees möödujad peatuvad ja seda vaatama jäävad. Hoone peab olema kvaliteetselt tehtud ja teda märgatakse."

Advokaadibüroo Lextal partner ja vandeadvokaat Marge Männiko rõhutas, kui oluline on juba tehingueelselt ennast kurssi viia detailplaneeringu nüanssidega. Ta tõi näiteks Pärnu Esplanaadi 10 hoone kohtuvaidluse, kus investor ostis hoone sooviga see maha lammutada ja ehitada kõrgema. Pärnu linn kinnitas, et hoonel ei ole muinsuskaitselisi piiranguid, kuid hiljem selgus, et see asus Vanalinna tsoonis ja kõrgemaks seda ehitada ei saanud. Ümberehitus jäigi tegemata, investor soovis taganeda lepingust ning tekkis vaidlus, kas see oli seaduslik. Kuna ostja polnud aga lepingus määratlenud, et ta soovib hoone lammutada ja ehitada uue, siis ei saanud ta ka enam lepingust taganeda.

"kliente, kes on enne kinnisvara soetamist teinud selge plaani, mida nad osta tahavad. Samas pole väga palju neid, kes teevad tehingule eelnevalt õigusliku analüüsi," ütles Männiko. "Meil on internetis kättesaadavad enamus registreid ja sealt saab päris kiiresti teha esialgse ülevaate."

 

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474