Autor: Tõnu Toompark • 18. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinnas korterite hinnad vaid 8% maas rekordtasemest

Tõnu Toomparki hinnangul on elamispindade müüjate hinnaootus küll oluliselt tõusnud, kuid järjest lisanduvad uusarendused ei anna võimalust hinnatõusu jätkumiseks.

Elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE Indeks on kerkinud 78,5 punkti tasemele. Aastataguse ajaga võrreldes on see 14,4% kõrgemal. Viimati olid kinnisvaramüüjate ootused hinnataseme osas niivõrd kõrgel kuus aastat tagasi ehk 2009. aasta märtsis, mil KV.EE Indeks liikus 77-78 punkti lähedal.

Kõrgeim oli KV.EE Indeksi näit kaheksa aastat tagasi ehk 2007. aasta kevadel, mil indeks oli 107-108 punkti tasemel. Selleks, et elamispindade pakkujate tänane hinnaootus jõuaks samale tasemele peab see hetke baasilt kasvama veel enam kui kolmandiku võrra. Teisisõnu on kinnisvaramüüjate tänane hinnaootus kunagisest rekordist 27% allpool.

 Kinnisvaratehingute hinnad on tipptasemele lähemal

Kui KV.EE indeks peegeldab pakkumishindu ehk kinnisvaramüüjate ootusi, siis tehingute hind näitab seda, kus nõudlus ja pakkumine reaalselt kokku saavad.

Võrreldes ajalooga on Eesti keskmine korterite tehinguhind 2007. aasta kevadisest rekorditasemest 16% allpool. Tallinnas, kus hinnatõus on olnud kiire, jäävad tänased korterite hinnad 2007. aasta tipptasemele 8% alla. Tartus kaubeldakse korteritega koguni 1% võrra kõrgemal tasemel, kui kaheksa aastat tagasi.

 Konkurents elamuarenduses järjest suureneb

Tehinguhindades aeglasemalt kerkinud pakkumishinnad näitavad, et kinnisvaramüüjate ja ostjate ootused on teineteisele lähenenud. See peaks andma hea võimaluse tehingute tegemiseks.

Tulevikusuunas pilku heites võib arvata, et madal intressimäär hoiab ostujõudu heal tasemel. Samas on uusi arendusprojekte turule tulemas kui seeni peale sooja sügisvihma. See suurendab konkurentsi nii uute kui vanemate korterite turul ega anna võimalust hinnatõusu jätkumiseks.

Nii võime prognoosida, et KV.EE Indeks jätkab küll uute korteripakkumiste lisandumise tõttu kerkimist, kuid seda mitte liiga kiires tempos, sest konkurents surub hinnatõusu maha.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE

Autor Tõnu Toompark on Kinnisvarakool OÜ juhatuse liige, kontakt: [email protected]

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474