Autor: Aira Tammemäe • 23. aprill 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx toetab hoonesiseste elektrisüsteemide uuendamist

KredEx avab esmaspäeval, 27. aprillil toetuse taotluste vastuvõtu vanal pingesüsteemil olevate elamute hoonesiseste elektrisüsteemide uuendamiseks Tallinnas.

„Elektrilevil on Tallinnas ligikaudu 10 000 klienti, kelle kodud on vanal pingesüsteemil, kus lisaks suuremale elektri- ja tuleohule kasvab järjest ka rikete tõenäosus, sest elektrivõrk on amortiseerunud,“ ütles Elektrilevi liitumiste ja lisateenuste juht Ainer Tiitson. Neist klientidest rohkem kui poolele on Eesti suurim jaotusvõrguettevõte Elektrilevi uue võrgu juba välja ehitanud ning uuele pingesüsteemile saaks üle minna kohe, kui hoonete omanikud on enda majasisese elektrisüsteemi renoveerinud. Liitumine uue elektrivõrguga on klientidele tasuta.

Ainer Tiitsoni sõnul võimaldab uus pingesüsteem rikkevoolukaitset efektiivsemalt kasutada, mis aitab vältida elektrilöögi ohtu, samuti on uute koduseadmete kasutamine mugavam. „Lisaks otsestele ohtudele, muutub vanal pingesüsteemil elektri tarbimine vähestele järelejäänud klientidele järjest tülikamaks, kuna lootusetult vananenud elektrivõrku enam investeeringuid ei tehta ja elektrikatkestuste sagedus ja kestus kasvavad iga aastaga,“ rääkis Tiitson.

Vana pingesüsteemiga elamute elektripaigaldised on üldjuhul ehitatud 1930.–1960. aastatel ja need on enamasti amortiseerunud ning tihtilugu ka tuleohtlikud. Tehnokontrollikeskuse andmetele tuginedes on nendest rohkem kui kolmandikul juhtmete isolatsioon kahjustatud ning poolel esineb isoleerimata osasid, põhjustades elektri- ja tuleohtu.

„Kuigi KredEx soovitab üldjuhul oma elamut rekonstrueerida terviklikult, siis olukorras, kus elektrisüsteemid  omavad tõsist ohtu, on vajalik kohene sekkumine ning omanikud peaksid esimesel võimalusel tagama elektripaigaldiste nõuetekohasuse. Siin aitab kulusid vähendada ka meie poolt eraldatav toetus,“ lisas SA KredExi eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juht Triin Reinsalu.

Korterelamute puhul tuleb uue pingesüsteemiga vastavusse viimiseks uuendada eelkõige korteritest väljapoole jääv elektripaigaldise üldosa. Korterisisese elektripaigaldise renoveerimine ei kuulu hoone uuele pingesüsteemile üleviimisel tingimata vajalike tööde hulka, kuid selle ajakohastamine on samuti aktuaalne.

KredEx on riigile kuuluv finantsasutus, mis aitab parandada Eesti ettevõtete rahastamisvõimalusi, maandab krediidiriske ja võimaldab inimestel rajada või renoveerida oma kodu.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474