Autor: Kristjan Ats Mägi • 27. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaralaene vahendav Crowdestate mullu pisikasumis 

Vaatamata väikestele kasuminumbritele kasvatavad ühisrahastusplatvorme haldavad ettevõtted jõudsalt oma müüginumbreid ning loodavad laieneda ka välismaale.

Näiteks kinnisvaralaene vahendava Crowdestate’i kasum oli eelmisel aastal ligi 2000 eurot. Tegevjuhi Loit Linnupõllu sõnul möödus esimene tegevusaasta enam-vähem hästi, kuid pigem hakkab ettevõte vaatama välismaa turgude poole. Linnupõllu kinnitusel saab lähiajal valmis uus IT-lahendus, mis võimaldab ettevõttel laieneda ka Eestist väljapoole.

Viimaste aastate jooksul on Eestis tööd alustanud ligi kümme platvormi, mis tegelevad samalaadse teenuse pakkumisega. Vanematest olijatest on tuttav Bondora (isePankur AS) konkurent Omaraha, uued tulijad on näiteks eraisikutelt ettevõtetele laene vahendav Investly ning samuti kinnisvarainvesteeringutega tegelev Estateguru.

Pärtel Tombergi sõnul on Eestis rohkelt ühisrahastusplatvorme, sest siinne finantsturg on monopoliseeritud. „Üks pank kontrollib sisuliselt kogu Eesti turgu – see loob keskkonna, kus intressitasemed ja tootlused on võrreldes ülejäänud maailmaga palju kõrgemad,“ ütles ta. See omakorda annab Tombergi sõnutsi uute platvormide jaoks hea võimaluse lõhkuda ühe firma poolt kontrollitud turgu ja tuua intressid allapoole.

Lugege pikemalt ühisrahastusplatvormidest edasi aripaev.ee veebist

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474