Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 4. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara asutas Bulgaarias kinnisvarafondi, mille viib ka börsile

Bulgaaria äriregister registreeris 31. juulil 2015 Arco Real Estate Fund REIT kinnisvarafondi, mille sissemakstud algkapitaliks on 256 000 eurot. 

Arco Real Estate Fund REIT kinnisvarafondi (edaspidi: Arco REIT) hakkab taotlema Bulgaaria finantsinspektsioonilt litsentsi vara valitsemiseks ja osakute noteerimiseks Sofia börsil, teatas ettevõtte Tallinna börsile.

Pärast loa saamist on kavas läbi viia esmane osakute avalik pakkumine 2016. aastal. Arco REIT 70% osalus kuulub Arco Vara AS-ile ning 30% osalus kohalikule finantsinstitutsioonile. Arco REIT fondihalduriks on lepingu alusel kontserni 100% tütarettevõte Arco Invest EOOD.Meie kinnisvaraarendused Sofias on viimased kaks aastat olnud kohapeal kõigile nähtavad, kvaliteetsed, välja müüdud ja aktsionäridele edukad. Samal ajal on kasvanud Bulgaaria erinevate fondide suutlikkus ja huvi raha paigutamiseks kinnisvarasektorisse, kuid seejuures kohalike väärtpaberituru instrumentide kaudu. Nii nagu Bulgaaria paistab mõnikord Eestist liiga kaugel olevat, paistab ka Eesti sama kaugel Bulgaaria poolelt vaadates. Seetõttu tahame Arco REIT-ist kujundada võimaluse Bulgaaria kapitalile investeerida otse Arco Vara eesootavatesse Sofia suurtesse kinnisvaraarendustesse elukondlikus sektoris ning meie senisesse Bulgaaria kogemusse ja brändi selles sektoris. Arco Vara huvi seejuures on osaleda fondi tegevuses nii aktsionärina kui ka fondivalitsejana. Arco REIT-i fookuses on sellise mahuga arendused, mis Arco Vara tänast omakapitali arvestades meile Sofias üksinda jõukohased ei ole, ehk projektid, mille investeeritav omakapitali maht on 5 miljonit eurot või enam. Arco REIT-i kõrval jätkame iseseisvalt oma väiksemate arendustega.

 Arco Vara AS-i juhatuse kommentaar:

 Bulgaarias on registreeritud kokku 60 kinnisvarafondi (juriidiline vorm real estate investment trust - REIT) turukapitalisatsiooniga ca 380 miljonit eurot. Kümne suurima fondi turukapitalisatsioon kokku on ca 300 miljonit eurot ja varade maht 2014. aasta lõpus kokku oli ca 350 miljonit eurot. Kümne suurima fondi netokasum 2014. aastal oli kokku ca 16 miljonit eurot. Valdavalt on Bulgaaria suurimad fondid keskendunud põllumajandus- või kommertskinnisvarale.

 

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474