Autor: Tõnu Toompark • 21. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriturg on tugevatel jalgadel

Portaal KV.EEEesti elamispindade pakkumishindu kajastav KV.EE indeks on 79,5 punkti tasemel. Aastatagusega võrreldes on indeks kasvanud 6,9%. Kolme kuu tagusest ajast on indeks vaid 0,9% kõrgemal.

Viimase aasta jooksul on elamispindade hinnad seisnud üsna paigal. Aastataguse ajaga võrreldes tõus on tingitud eelkõige pakkumiste arvu struktuuri muutusest. Pakkumistesse on lisandunud uusi kallimaid kortereid, mis kergitavad pakkumiste portfelli keskmist hinda.

Viimase poole aasta jooksul ei ole pakkumiste struktuur olulisel määral muutunud. Seetõttu on pakkumishinnad liikunud suhteliselt vähe. Portaalis KV.EE tänased elamispindade pakkumishinnad poole aasta tagusest 1,8% kõrgemal.

Elamispindade ostu-müügiturg – eriti veel Tallinnas-Tartus – on aktiivne. Kõrge tehingute arv ehk turul olevate ostjate kõrge arv on märk, mis näitab, et hinnalanguse ootused ei ole asjakohased.

Kõrge tehingute arv on asunud kärpima pakkumises olevate elamispindade arvu. Portaalis KV.EE pakkumisel olev 18 658 elamispindade müügipakkumist on 4,1% aastatagusest vähem. Vähenev pakkumiste arv on taas tegur, mis kasvatab kinnisvaramüüjate kindlust ja kauplemise positsiooni. See on põhjus, miks Eesti, eriti pealinna korterituru osas ei peaks pessimistlike ootusi omama.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474