Autor: kinnisvarauudised.ee • 3. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: ehitusturu saab päästa avalik sektor

Swedbanki juhtivanalüütik Urmas Simsoni hinnangul oleks seoses ehitusturu üldise langusega avalikul sektoril aeg taas suuremate projektidega välja tulla.

Simsoni sõnul püsiksid ehitussektori mahud seeläbi võimalikult stabiilsed ning et hõive ehitussektoris ei langeks alla mõistliku taseme.

Omal jõul tehtud ehitustööde maht – mis kajastab ehitusturu reaalset käivet – kahanes Statistikaameti andmeil tänavu II kvartalis 2014. aasta II kvartaliga võrreldes 6,6%. 2015. aasta esimeses kvartalis oli langus 3,3% võrrelduna 2014. aasta I kvartaliga.

„Kui paigutada 2015. aasta numbrid viimase kümne aasta ehitusmahtude tippude ja põhjade graafikule, siis ilmneb, et ehitussektor on tipust ja põhjast enam-vähem sama kaugel. Kuid 2015. aasta II kvartal on ehitussektori numbrid langetanud lähemale 2010. aasta põhjale,“ märkis Urmas Simson.

Simsoni sõnul on makromajanduslikult väga oluline hoida ehitussektor läbi tsüklite võimalikult stabiilsena. „Vastasel juhul on see sektor projektide pikaajalisuse tõttu üks üldiste tõusude ja languste oluline süvendaja,“ ütles ta.

„Avalik sektor on viimastel aastatel väga õigesti käitunud, andes erasektorile ruumi. Selle tulemusena on erasektor hoogsalt ehitustöid tellinud. Kuid nüüd tundub, et see hoog on veidi raugemas ja teatud tüüpi vajadused on nüüd mõneks ajaks n.ö täis ehitatud,“ ütles Simson. Ta rõhutas, et pikaajaliselt on ehitusvaldkonnas optimaalseks avaliku sektori ja erasektori tellimuse 50-50 suhe, seega on riigil ja omavalitsustel nüüd mõistlik asuda hooneid ja rajatisi tellima.

 

Autor: kinnisvarauudised. ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474