Autor: kinnisvarauudised.ee • 15. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturg stabiilne, kuid oodata võib võnget alla

Kinnisvaraspetsialistid on ühel meelel selles, et lähiajal ei ole kinnisvaraturul oodata suuri hinnatõuse ega -langusi. Turg on stabiilne, kuid mõnes sektoris võib oodata võnget alla.

„Turg teeb nõksu alla, aga kui suur see nõks on ja millal tuleb, ei oska öelda,“ mainis LVM Kinnisvara juhatuse liige Ingmar Saksing elukondliku kinnisvara kohta ja lisas, et aasta on olnud ärev. Tema sõnul on turult kadunud Venemaalt tulnud ostjad, samuti avaldab meie kinnisvaraturule mõju Soomes juba mitu aastat kestnud majanduse vindumine.

Ühinenud Kinnisvarakonsultantide juhatuse liige Urmas Tehver leidis samuti, et elukondliku kinnisvara sektoris pole oodata suurt hinnatõusu ega ka langust. „Pakkumisi on palju, järelturu korteritel pole enam ammu hinnad tõusnud. Viimase aasta jooksul toimunud hinnatõus on olnud ju statistiline, sest ostetud on rohkem uusi kortereid, mis on kallimad,“ selgitas Tehver.

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus leidis, et elukondliku kinnisvara turul hüppelisi ja suuri kõikumisi lähiajal ei näe, pigem on tegemist stabiilse turuga. „Eesti makromajanduse olukorda vaadates näeme, et see on stabiilselt tõusev, kui aga meie naabritele pilk heita, siis ei tea iial, mis seal võib juhtuda,“ kirjeldas Laugus võimalikke turu mõjutajaid.

Ärikinnisvara turg

Sarnaselt elukondliku kinnisvaraturuga on ka ärikinnisvaras oodata stabiilset arengut. „Turg liigub kilpkonnasammul. Otsuseid tehakse ratsionaalselt ja läbimõeldult,“ rõhutas Laugus. Tema sõnul on investorite huvi suurenenud kassavooga ärikinnisvara vastu ning seejuures ostetakse selliseid objekte aina madalama tootluste pealt. „Kui praegu ostetakse 7-8% tootlusega, siis liigume järjest enam Euroopa tasemele ehk 3-5% tootluse juurde. Tõsi, lähiajal me selleni ehk ei jõua, kuid 6-7% tasemeni küll,“ arvas Laugus.

 Vaata Äripäeva veebist, mille üle tasuks kinnisvaraturul muret tunda SIIT

Autor: kinnisvarauudised. ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474