Autor: Eva Kiisler • 30. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärikinnisvara haldus on Eestis alles lapsekingades

Ärikinnisvara haldamine pole pelgalt kinnisvara korrashoid nagu sageli arvatakse, rõhutas Baltikumi suurima ärikinnisvara haldusettevõtte BPT Real Estate Group arendusjuht Ülari Niinemägi Kinnisvarauudiste tänasel konverentsil Ärikinnisvara Haldus.

Niinemägi tõi oma ettekandes välja ärikinnisvara haldamise viis võtmeküsimust, mida kõik ärikinnsivara haldamisega kokku puutuvad inimesed võiksid arvesse võtta.

“Esiteks tuleb tunda ärikinnisvara haldamise märksõnu: rahavood, täituvus, vara väärtus, teenuse laiapõhjalisus, tulemuslikkuse võtmenäitajad,” loetles Niinemägi. “Rahvusvahelisel tasemel ei räägi keegi enam kinnisvara korrashoiust, sest see on elementaarne.”

“Teiseks, tellijate ja teenuseosutajate professionaalsus toob turu arengu. Kui kasvab professionaalsete kinnisvarainvestorite hulk, kes ei sekku teenuse osutamisse, ja kasvab ka professionaalset teenust osutavate haldajate, toob see kaasa haldusturu kasvu, mitte pelgalt protsentides vaid suisa kordades,” prognoosis ta ta.

“Kolmandaks, on oluline teekond andmete kogumisest teadmiste kasvuni. Kinnisvara kohta käivaid andmeid tuleb osata “lugeda” ja ära kasutada, et teha kinnisvara kohta pikaajalisi otsuseid ja tulevikku suunavaid tegevusi.”

“Neljandaks, tuleb nii kinnisvaraomanikel kui haldajail mõista investeeringute keelt ning elutsüklit.  Tuleb teada, mis jääb kinnistu ostmise ja müümise hetkede vahele ning kuidas nende kahe vahepeal kinnisvara hallata ja milliseid investeeringuid teha, et vara väärtus oleks müügihetkel võimalikult suur,” rõhutas Niinemägi.

“Viiendaks, lisaväärtusteta haldusteenus ei ole jätkusuutlik. Välja arenemata haldusturgudel nagu Eestis on, ei pruugi olla trende, mis seda väidet kinnitaks. Usun isiklikult, et see on pikaajaline trend. Haldusäri eesmärk on ikkagi osutada paremat teenust suuremale hulgale klientidele,” lõpetas Niinemägi.

BPT Real Estate Grupp on Baltikumi suurim ärikinnisvara haldusettevõte, mis tegutseb Läänemere regioonis alates 2001. aastast. Ettevõte tegeleb aktiivse ärikinnisvara haldamisega kogu selle elutsükli ulatuses. Ettevõtte portfelli kuulub 150 kinnisvaraobjekti 1000 üürnikuga, ruutmeetrites väljendatuna teeb see 1 000 000 m2 hallatavat ärikinnisvara. Ülari Niinemägi on õppinud kinnisvarahalduse eriala ja kogu oma professionaalse karjääri tegelenud ärikinnisvara haldamisega.

Räägime Kinnisvarauudistesse valmivas artikliseerias edaspidi kõikidest konverentsil välja toodud ärikinnisvara haldamise võtmeküsimustest ka põhjalikumalt.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474