Autor: Lea Korem • 27. november 2015

Tartu hruštšovkad muutuvad nutimajadeks

Kortermaja Tartus Tiigi tänaval
Autor: City24

Tartu linn plaanib muuta osa kesklinna terviklikult nutikaks linnaosaks.1950. - 1960. ehitatud kortermajade piirkond saab targad lahendused ja hakkab säästma energiat.

Tartu linna idee on muuta kesklinna hruštšovkad smartovkadeks ehk nutikateks energiasäästlikeks majadeks. Renoveeritakse üle 20 elamu, mis saavad muuhulgas nutikodu lahendused ja katustele päikesepaneelid. Tartu Regiooni Energiaagentuuri spetsialisti Kalle Virkuse sõnul kulutavad vanad kortermajad praegu nii palju energiat, et see muutub elanikele koormavaks.

„Kõige suurem energiakulu on küte ehk siis et kütte arvelt tuleb enamus energiasäästu,“ selgitas Virkus . „Majad tehakse soojaks, tehakse neile korralik ventilatsioonisüsteem, milles kasutatakse soojatagastusega süsteemi. Ainuüksi küttekulud vähenevad kolm korda, sellele lisandub veel nutilahenduste kaudu kokkuhoid elektrilt ja soojalt veelt“

Lisaks tuleb Tartusse juurde näiteks elektriautode laadimispunkte ning elektriautode ja elektrijalgrataste rendipunktid. Linnaelanikud kaasatakse ühistranspordi planeerimisse rakenduse abil ja tänavavalgustuse energiatarbimist vähendatakse 60 protsendi ulatuses. „Nutilahenduste abil saab elanik korterist väljumata teada hetke ilmaoludest ja tänaval varitsevast libedusest“ , lisas Virkus.

„Tartu linn on ennast alati nutikaks linnaks pidanud ja erinevaid tänapäevaseid tehnoloogiaid kasutusele võtnud,“ rääkis projektijuht, Tartu Teaduspargi juhatuse liige Raimond Tamm. „Nüüd meil tekkis lihtsalt suurepärane võimalus ka üks terviklahendus ellu viia ehk üks nutikas linnaosa tekitada, mis edaspidi oleks näidispiirkonnaks nii Eesti siseselt kui ka Euroopa erinevates riikides erinevates linnades laiemalt.“

Projekti maksumus on üle 8 miljoni euro, rahastuses osaleb EL teadusuuringute ja innovatsiooni programm Horisont 2020.Projekti plaanib linn hakata ellu viima tulevast veebruarist. Nutikas linnaosa võiks valmis saada 2019. aasta keskpaigaks.

Vaata AK uudist siit

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474