Eluasemelaenude andmine muutub rangemaks

Foto: Meeli Küttim

Riigikogus tuleb 20. jaanuaril esimesele lugemisele võlaõigusseaduse muutmise seadus, mis kohustaks eluasemelaenu andjaid jagama laenuvõtjatele senisest põhjalikumat teavet sõlmitavast lepingust, lubaks laenulepingut sõlmida üksnes krediidivõimelise laenuvõtjaga ning annaks võimaluse 7 päeva jooksul lepingust taganeda.

„Eluasemelaenu võtmine on enamike inimeste jaoks üks kõige suurematest finantsotsusest ning seetõttu on õige sundida laenuandjat igakülgselt infot andma ning samuti panna neile kohustuse hinnata laenuvõtja maksevõimet,“ ütles õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof. kohaselt pannakse laenuandjale elamukinnisvaraga seotud laenulepingut puudutava üldise teabe esitamise kohustus ning samuti tuleb tarbijale enne lepingu sõlmimist anda senisest põhjalikumat lepingueelset teavet, et tarbija saaks lepingu sõlmimise otsuse teha võimalikult kaalutletult ning kõiki lepinguga seotud olulisi asjaolusid silmas pidades.

Võlaõigusseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (152 SE)

Eelnõu järgi võib laenulepingu sõlmida üksnes juhul, kui tarbija on krediidivõimeline. Kui seda reeglit rikutakse, alaneb lepingujärgne intressimäär automaatselt seadusjärgsele intressimäärale, mis on praegu 0,05 protsenti. Samuti laieneb laenuvõtjale õigus taganeda 7 päeva jooksul põhjust avaldamata elamukinnisvaraga seotud tarbijakrediidilepingust.Eelnõuga võetakse üle EL-i hüpoteekkrediidi direktiiv, mille peamine eesmärk on ühtlustada elamukinnisvaraga seotud tarbijakrediidilepingute regulatsioon Euroopa Liidus ning tagada seejuures selles valdkonnas kõrge tarbijakaitsetase.

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhituse ja kinnisvara konverentside korraldajaTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806