Autor: kinnisvarauudised.ee • 11. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemelaenude andmine muutub rangemaks

Autor: Meeli Küttim
Riigikogus tuleb 20. jaanuaril esimesele lugemisele võlaõigusseaduse muutmise seadus, mis kohustaks eluasemelaenu andjaid jagama laenuvõtjatele senisest põhjalikumat teavet sõlmitavast lepingust, lubaks laenulepingut sõlmida üksnes krediidivõimelise laenuvõtjaga ning annaks võimaluse 7 päeva jooksul lepingust taganeda.

„Eluasemelaenu võtmine on enamike inimeste jaoks üks kõige suurematest finantsotsusest ning seetõttu on õige sundida laenuandjat igakülgselt infot andma ning samuti panna neile kohustuse hinnata laenuvõtja maksevõimet,“ ütles õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof. kohaselt pannakse laenuandjale elamukinnisvaraga seotud laenulepingut puudutava üldise teabe esitamise kohustus ning samuti tuleb tarbijale enne lepingu sõlmimist anda senisest põhjalikumat lepingueelset teavet, et tarbija saaks lepingu sõlmimise otsuse teha võimalikult kaalutletult ning kõiki lepinguga seotud olulisi asjaolusid silmas pidades.

Võlaõigusseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (152 SE)

Eelnõu järgi võib laenulepingu sõlmida üksnes juhul, kui tarbija on krediidivõimeline. Kui seda reeglit rikutakse, alaneb lepingujärgne intressimäär automaatselt seadusjärgsele intressimäärale, mis on praegu 0,05 protsenti. Samuti laieneb laenuvõtjale õigus taganeda 7 päeva jooksul põhjust avaldamata elamukinnisvaraga seotud tarbijakrediidilepingust.Eelnõuga võetakse üle EL-i hüpoteekkrediidi direktiiv, mille peamine eesmärk on ühtlustada elamukinnisvaraga seotud tarbijakrediidilepingute regulatsioon Euroopa Liidus ning tagada seejuures selles valdkonnas kõrge tarbijakaitsetase.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474