Autor: Lea Korem • 14. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rotermannis peeti sarikapidu

Urmas Sõõrumaa toob Rotermanni 14 sarikapärja alla
Foto: Lea Korem
Katuse alla sai Rotermanni kvartali projekt R14, 15 000 ruutmeetrise kogupinnaga kolmest hoonest koosnev kompleks. Pärja tõi katuselt alla ja kvartali arengut tutvustas Urmas Sõõrumaa. Kompleks valmib käesoleva aasta suveks.

Keerulise projekti ehitajateks olid Lemminkäinen Eesti ja  Oma Ehitaja, projekteerisid arhitektuuri- ja inseneribüroo Novarc arhitektid Henno Adrikorn ja Andri Kirsima.

Projekti raames renoveeriti muinsuskaitse all olev Rotermanni korsten. Korstna külgne on ehitatud 5-korruseline ärihoone, 1888. aastast pärit jahuveski fassaadide sisse ja kohale 7-korruseline elu-ja ärihoone ning jõujaama sisse ning selle juurdeehituse 2-korruselisele osale 2-korruseline pealeehitus.

Valmimas on insenertehniliselt üks keerukaim ehitis

Rotermanni 14 puhul on tegemist ühe keerukaima hoone ehitusega Eestis. Muinsuskaitselised piirangud ja ehituslikud iseärasused seadsid sellele objektile väga suured nõudmised. Lisaks rajati hoone alla kahekorruseline maa-alune parkla, mille ehitamisel seisid vanad paekivimüürid piltlikult öeldes õhus. Kõik kokku tähendas see ehitajale tõsiseid väljakutseid. Seetõttu kuulusid sarikapeol erilised tänusõnad just ehitajatele.

Rääkides valminud pindade realiseerimisest ütles Urmas Sõõrumaa,  et müük ei ole Rotermanni objektide puhul kunagi probleemiks olnud, sest ei müüda mitte ruutmeetreid vaid keskkonda ja sellest  ideest on kogu kvartali arendus ka lähtunud. Uute majade valmimisel on eesmärk tuua lillede, konteinerpuude ja ronitaimedega kivisesse linnaruumi rohkem rohelust.

Sõõrumaa tõdes, et Rotermanni arendades on ka arendaja ise palju õppinud. Ajaloolise korstna ümber paikneva väljaku projekteerimisel osati juba arvestada päikese ringkäigu ja tuule suunaga.

Kõrgeim kontor ootab õiget üürilist

Uues majas on kontoripindu kokku üle 3300 ruutmeetri. Rotermann City nõukogu liige, Tõnis Sõõrumaa, ütles, et vaba on vaid ülemisel korrusel olev kompleksne 705 ruutmeetrine büroo. Majas on endale kodu leidnud advokaadibürood, marketingi- ja reklaamifirmad ning arvutimängude arendajad. „Rotermanni kvartal soosib loomingulist õhkkonda,“ põhjendas Tõnis Sõõrumaa neid valikuid. R14 kompleksi valmimisega lisandub kvartalisse 4 uut ja eriilmelist söögikohta ning mitmeid kauplusi.

Ajaloolise hõnguga korterid lähevad hästi kaubaks

Rotermanni 14 on esimene hoone kvartalis, kus korterid ehitatakse vanade müüride vahele. Hoone sisearhitektuurse lahenduse eesmärk on pakkuda välisarhitektuuriga kooskõlas olevat terviklahendust. Paljudes ruumides eksponeeritakse interjööris säilitatavaid ajaloolisi pae- ja tellisseinu ja muid arhitektuuriliselt huvitavaid elemente.

„41 korterist on müüdud juba 38 ja ka veel vabadele pindadele on konkreetsed huvilised olemas,“ on suurte kogemustega Rotermanni korterite müügijuht Kristel Klimov asjade käiguga rahul. „Uued koduomanikud on pooleks nii kohalike elanike kui siin resideeruvate välismaalaste hulgast,“ kommenteeris Klimov.

Urmas Sõõrumaa, Rotermanni14
Foto: Lea Korem
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474