Afganistani politseiluure eksnõunik: esmase kahtluse terrorismile leiab põgeniku mobiiltelefonist

Politsei kolonelleitnant Georg-Tomek Triškin  Foto: Politsei- ja Piirivalveamet

Kolonelleitnant Georg-Tomek Triškin ütles Äripäeva teemaveebile kinnisvarauudised.ee, et esmase terrorismiennetuse käigus vaadatakse muu hulgas läbi ka põgenike mobiiltelefonid.

Kes on ennast juba konverentsile kirja pannud, saab vaadata SIIT

Konverentsile registreeruda saab SIIN

29. ja 30. märtsil saab veel konverentsile soodushinnaga 199 eurot + km. 

Korraga rohkem kui ühe osaleja registreerumisel ühest maksjaettevõttest kehtib allahindlus 5%.

Konverentsil oma toodete ja teenuste esitlemisest huvitatud ettevõtteil palume võtta ühendust konverentsi reklaamimüügi projektijuhi Eliise Nikopensiusega (eliise.nikopensius@aripaev.ee või telefon 55 31 442)

Konverentsile on oodatud: turvaettevõtete juhid, spetsialistid ja vastutavad töötajad, valveteenust vajavad suurettevõtted, ettevõtete turva-, riski- ja haldusjuhid. Samuti kindlustusettevõtted, suurürituste korraldajad, avaliku turvalisuse eest vastutavad kohalike omavalitsuste ja riigiasutuste (Päästeamet, Siseministeerium) töötajad.

Triškin juhtis eelmise aasta novembris Sloveenias põgenike kontrollile suunatud Eesti politseimissiooni ESTPOL1 ning kolme aasta eest oli ta Afganistani politsei luureosakonna nõunik.

Sloveenia missiooni käigus, milles osales 25 Eesti politseiametnikku, leiti kümnete tuhandete põgenike seast selle aja jooksul kümmekond terrorismile viitavat isikut. 

Dobovo raudteejaama lähedal Brežice linnas asus põgenike laager, kus Eesti politseiametnikud koostöös Saksa, Leedu, Tšehhi ja kohalike Sloveenia kolleegidega allutasid saabunud isikud kontrollile, teostasid nende esmast läbiotsimist ning peale registreerimist saatsid järgmiste konvoirongidega Austriasse.

„Meie ülesanne oligi tagada põgenikele vajalik koridor, et nad kuhugi laiali ei kaoks, juhtida kogu protsessi ja tagada avalik kord,“ selgitab ka varasemalt mitmel politseimissioonil just moslemiriikides osalenud Triškin.

Esmase läbiotsimise käigus põgenikelt Triškini sõnul relvi ei leitud, küll aga mõned külmrelvad. „Põhjalikum selekteerimine ja võimalike terroristide avastamine toimus juba edasisel asüülitaotluse protsessis Saksamaal. Meie vaatasime esmase kontrolli käigus, mis puudutab terrorismiennetust, läbi niipalju kui jõudsime nende mobiiltelefone. Kui leidsime sealt kahtlasi fotosid, siis andsime säärase isiku edasi kohaliku politsei terrorismiosakonnale.“

Missiooni alguses saabus Dobovo põgenikelaagrisse umbes kümme tuhat põgenikku päevas, selle lõpuosas kahanes arv saabuva talve mõjul neljale tuhandele. Kuu aja jooksul leiti Triškini kinnitusel sellest inimhulgast umbes kümmekond otsesemalt terrorismile viitavat isikut.

Eesti võtab lähiajal vastu 183 süürlast. Vastav kokkulepe allkirjastatakse ÜRO põgenike agentuuriga 30. märtsil. Ühtekokku on Eesti lubanud vastu võtta 550 sõjapõgenikku.

Pikemalt kõneleb politsei kolonelleitnant Georg-Tomek Triškin ESTPOL1 missioonist ning rändekriisiga toimetulekust 7. aprillil toimuval Turvakonverentsil.

Äripäeva Turvakonverents on Eesti ainus turvaküsimustele suunatud konverents, kus kohtuvad nii erasektori kui riigi spetsialistid.

Konverentsil on kõne all  nii päevakajalised turvateemad kui ka tulevikuvaade;Tutvustatakse uusi tehnoloogiaid ja trende, näiteks arutletakse droonide kasutamise üle turvasektoris;Vahendatakse turvalise elukeskkonna loomise ja hoidmise kogemusi linnaplaneerimises;Tuuakse väärtuslikke näiteid turvahangete korraldamisest. Rohkem infot konverentsi kohta saab SIIT.

 

Jaga lugu:
KINNISVARA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad kinnisvarauudised igal nädalal enda postkasti.

Kinnisvara.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo Habakuk
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806