4. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõrge hinnaootus muutis Tallinna korterituru passiivseks

Talllinna korteritehningute turg oli aprillis veidi passiivne.
Autor: Andras Kralla
Aprillis langes Tallinna korteritehingute arv võrreldes märtsiga 8%, pea samasuur on langus ka tehingutes võrreldes mulluse aprilliga. Hinnad on samas peale pikka seisakut liikunud taas pisut ülespoole.

Tänavu aprillis tehti Tallinnas Maa-ameti tehingute andmebaasi kohaselt 753 korteritehingut, mida on 66 vähem kui märtsis. Kui võrrelda tänavust aastat möödunud aastaga, siis toona oli aprilli tehingute arv 7,1% tänavusest suurem. Ka oli mullu märtsi ja aprilli võrdluses seis praegusega võrreldes vastupidine ning toimus hoopis tehingute arvu pea 10% kasv.

Center Kinnisvara tegevjuht Christian Ayrer: „Tavaliselt toimubki kevadel turu aktiviseerumine ning inimesed hakkavad rohkem mõtlema uue kodu peale. Seetõttu on aprillis toimunud tehingute arvu langus võrreldes märtsikuu või ka mulluse aprilliga tähelepanuväärne. Kuna 1. kvartal oli mullusega võrreldes tehingute poolest üsna suures plussis, ei julge täna veel pikemat langust prognoosida, kuigi signaalid turu jahenemisest on olemas. Eeskätt on selle taga pikalt väga kõrgel püsinud hind – hea ja odava pensionisamba soetamise aeg tundub läbi saavat.“

Tehingute arvu languse kõrval ongi olulisim muutus taas tõusma hakanud hind. Kui viimased viis kvartalit on keskmine ruutmeetrihind Tallinnas püsinud sisuliselt 1550 euro juures, siis nüüd on see tõusnud 1581 euroni. Ayreri sõnul on selle taga peamiselt uusarendustega tehtavata tehingute suur osakaal, kus hind ongi kõrgem. „Vana paneelmaja korteri hind on tegelikult juba pikemat aega paigal seisnud ning toimunud hinnatõus on pigem statistiline ning tingitud uusarenduste osakaalu suurenemisest,“ selgitas Ayrer.  „Samas on  hinnaootused jätkanud tõusmist. Turu aktiivsuse langus tähendab, et korterimüüjad on sunnitud ka oma hinnaootusi kärpima, siis taastub ka aktiivsus tehingutes.“

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474