Autor: kinnisvarauudised.ee • 9. juuni 2016

Siseministeerium saab kiriku võrra rikkamaks

Narva Aleksandri kiriku õpetaja Villu Jürjo 2009. aastal Aleksandri kirku ees.
Autor: Erik Prozes

Valitsuse tänase otsusega ostab riik koos Eesti Evangeelse Luterliku Kirikuga Narva Aleksandri suurkiriku pankrotipesast välja ning vägeva ajalooga kirik läheb siseministeeriumi omandisse. Riigikassast eraldatakse kiriku ostuks Narvas 187 500 eurot.

„Juba 132 aastat tagasi pühitsetud Aleksandri suurkirik on oluline eestluse sümbol Narvas. Nii piirkonnas elavate inimeste kui ka Eesti jaoks laiemalt on oluline, et selline märgilise tähtsusega hoone jääb avalikku kasutusse,“ ütles siseminister Hanno Pevkur. „Järgmise sammuna ongi oluline leida ühine nägemus selles osas, millise sisu hoone saab ja mõistagi tuleb lähtudes kavandatavast sisust paika panna edasiste investeeringute vajadus,“ lisas ta.

Valitsus otsustas siseministeeriumile eraldada poole kiriku ostuhinnast ehk 187 500 eurot ning kaasnevateks notari- ja riigilõivukuludeks 2372 eurot. Poole kiriku ostusummast ehk 187 500 eurot tasub EELK. Lisaks Narva Aleksandri suurkirikule päästetakse pankrotipesast ka Sininõmme kalmistu, Vaivara vana ja uus kalmistu, vallasmälestised ning ajaloolise ja kunstilise väärtusega esemed. Ostetav vara läheb siseministeeriumi omandisse, kalmistud on kavas anda Vaivara vallale.

Riik on seni kiriku taastamisse investeerinud 2,5 miljonit eurot. Narva Aleksandri kirik pühitseti 28. mail 1884. aastal. Suurkiriku nimetuse omistas kirikule president Lennart Meri 2000. aastal. Narva Aleksandri koguduse pankrot kuulutati välja 2015. aasta aprillis. Koguduse võlausaldajad otsustasid müüa suurkiriku enampakkumisel alghinnaga 500 000 eurot. Lõplik ostuhind 375 000 eurot on enampakkumise välise kokkuleppe tulemus.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806