Autor: kinnisvarauudised.ee • 9. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siseministeerium saab kiriku võrra rikkamaks

Narva Aleksandri kiriku õpetaja Villu Jürjo 2009. aastal Aleksandri kirku ees.
Foto: Erik Prozes
Valitsuse tänase otsusega ostab riik koos Eesti Evangeelse Luterliku Kirikuga Narva Aleksandri suurkiriku pankrotipesast välja ning vägeva ajalooga kirik läheb siseministeeriumi omandisse. Riigikassast eraldatakse kiriku ostuks Narvas 187 500 eurot.

„Juba 132 aastat tagasi pühitsetud Aleksandri suurkirik on oluline eestluse sümbol Narvas. Nii piirkonnas elavate inimeste kui ka Eesti jaoks laiemalt on oluline, et selline märgilise tähtsusega hoone jääb avalikku kasutusse,“ ütles siseminister Hanno Pevkur. „Järgmise sammuna ongi oluline leida ühine nägemus selles osas, millise sisu hoone saab ja mõistagi tuleb lähtudes kavandatavast sisust paika panna edasiste investeeringute vajadus,“ lisas ta.

Valitsus otsustas siseministeeriumile eraldada poole kiriku ostuhinnast ehk 187 500 eurot ning kaasnevateks notari- ja riigilõivukuludeks 2372 eurot. Poole kiriku ostusummast ehk 187 500 eurot tasub EELK. Lisaks Narva Aleksandri suurkirikule päästetakse pankrotipesast ka Sininõmme kalmistu, Vaivara vana ja uus kalmistu, vallasmälestised ning ajaloolise ja kunstilise väärtusega esemed. Ostetav vara läheb siseministeeriumi omandisse, kalmistud on kavas anda Vaivara vallale.

Riik on seni kiriku taastamisse investeerinud 2,5 miljonit eurot. Narva Aleksandri kirik pühitseti 28. mail 1884. aastal. Suurkiriku nimetuse omistas kirikule president Lennart Meri 2000. aastal. Narva Aleksandri koguduse pankrot kuulutati välja 2015. aasta aprillis. Koguduse võlausaldajad otsustasid müüa suurkiriku enampakkumisel alghinnaga 500 000 eurot. Lõplik ostuhind 375 000 eurot on enampakkumise välise kokkuleppe tulemus.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474