Autor: kinnisvarauudised.ee • 29. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tehinguturu aktiivsust veab ka kinnisvarasektor

Kalev Raidjõe LAEV nurgakivi panekul.
Autor: Triestate OÜ
Eesti tehinguturg on sel poolaastal hüppeliselt kasvanud, selgus rahvusvaheliste agentuuride Bloomberg, Thomson Reuters ja Mergermarket esimese poolaasta tehinguturu ülevaadetest. Vedavate sektorite hulka kuulub ka kinnisvarasektor.

„Eesti turu jaoks on kindlasti põhjust trende otsida. Suurte tehingute järellainetus on tavaliselt ka siia jõudnud,“ lausus advokaadibüroo Raidla Ellex M&A vandeadvokaat Risto Vahimets  tehinguturu raporteid analüüsides ning märkis, et Eestis on vedavateks sektoriteks kinnisvara ja infrastruktuur ning oma osakaal on IT-l.

Vaadates tulevikku 2016. teise poolaasta suunas, siis  võib Vahimetsa hinnangul  tehinguaktiivsust negatiivselt mõjutada BREXIT´i järellainetus. „Kui meid enim mõjutavad Skandinaavia ettevõtted otsustavad investeeringuid sel põhjusel edasi lükata, siis M&A turu maht väheneb,“ lausus Vahimets. „Samas ennustavad Soome eksperdid  jätkuvalt kuni 30% tehingute mahu kasvu eelmise aasta teise poolaastaga võrreldes. Arvestades Soome kapitali suurt osakaalu väikestes ja keskmise suurusega Eesti ettevõtetes, peaks see tooma meile huvitavat tööd.“

Ostja ootused on kinnisvara osas kõrged

Elu- ja ärihoone Laev arendaja, Triestate OÜ juhatuse liikme Kalev Raidjõe toidab kinnisvaraturg Eesti tehinguturu aktiivsust veel pikalt ning on hetkel aktiivne nii elukondliku kui ärikinnisvara osas. Selles sektoris on tema sõnul piisavalt finantsvahendeid ja vaatamata pankade suuremale konservatiivsusele on kinnisvaraturg kindlas kasvutrendis.

„Ärikinnisvaras annavad kahtlemata tooni lisanduvad kaubanduspinnad, kuid selge suund on ka uute ärihoonete või ühendatud elu- ja äripindade arendamisesse. Kasvanud on ka ettevõtete soov äripindu mitte ainult rentida, vaid osta investeeringuna. Viimane kehtib eelkõige ekslusiivsema asukoha ja kvaliteeditasemega äripindade osas, millel on tugev potentsiaal tulevikus väärtust kasvatada. Ostjate ootused on muutunud kõrgemaks nii hoone arhitektuuri, energiasäästlikkuse, modernsete targa maja lahenduste kui viimistlustaseme osas ning  see on kogu sektori arengut silmas pidades ainult hea.“

Tallinnas on kinnisvara atraktiivsed piirkonnad Raidjõe sõnul laienenud keskusest väljapoole ning hinnas on hea kesklinna ühendusega mitmekülgseid vaba aja veetmise võimalusi pakkuvad linnaosad. „Ärikinnisvaras on kesklinna ja Ülemiste City kõrval kiires arengus Rocca al Mare ja Järve keskuse piirkonnad. Tallinna linna investeeringud infrastruktuuri arendamisse ja Haabersti ringristmiku uuenemine annavad olulise tõuke Rocca al Mare arengusse nii elukondliku kui ärikinnisvara tõmbekeskusena. Rocca al Mare piirkond eristub teistest keskustest seeläbi, et sinna on koondunud arvestatav kooslus meelelahutuse, vaba aja veetmise ja sportimise, samas aga ka kaubanduse ja toitlustuse võimalusi."

 

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474