Autor: Tõnu Toompark • 19. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statistika: keskmise palga eest saab rohkem korteri ruutmeetreid

Autor: Pixabay
Eesti keskmise netokuupalgaga on võimalik osta 0,9 m² Eesti keskmise tehinguhinnaga korteriomandit. Viimase aasta jooksul on keskmise sissetuleku ja korteritehingu hinna suhe pisut tarbija jaoks paranenud. Aasta tagasi sai Eesti keskmise palga eest 0,8 m² keskmise tehinguhinnaga korteriomandit.

Tallinnas, kus palgatase on kõrgem, on hinnad veel kõrgemad. Tallinlane saab keskmise netopalga eest soetada 0,7 m² Tallinna keskmise tehinguhinnaga korterit. Tallinna keskmise palga ja korteriomandi tehinguhinna suhe 0,6-0,7 on püsinud juba viis aastat. Teisisõnu on selle aja jooksul kinnisvara tehinguhinnad küll kasvanud, kuid hind sissetuleku suhtes on püsinud sama. Selline püsiv palga-hinna suhe on kindlasti üks teguritest, mis on soosinud järjepidevat korteritehingute arvu kasvu.

Tallinnast märksa soodsam on korterihinna ja sissetuleku suhe Pärnus. Pärnu keskmise netosissetuleku eest saab ostja 1,0 m² keskmise tehinguhinnaga Pärnu korterit. Siin aga peab arvestama, et Pärnu tehingute keskmine hind on uusarendustest vähem mõjutatud kui Tallinnas. Teisisõnu saab pärnakas osta sissetuleku eest küll suurema korteri, kuid selle kvaliteet on madalam.

Tartlaste sissetuleku ja korteritehingu hinna suhe on Pärnust madalam, kuid Tallinna omast kõrgem. Tartu keskmise palga eest saab viimaste aastate jooksul osta stabiilselt 0,7-0,7 m² korteripinda.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474