24. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IMF rõõmustab kinnisvara hinnakasvu pidurdumisest

Autor: Raul Mee
Kinnisvara hinnakasvu aeglustumine suurenenud pakkumise taustal on tervitatav, leiab IMF lisades, et Eesti finantssektor on tugev ja pangad annavad erasektorile laenu sobiliku kiirusega.

Finantssektori kapitaliseeritus, likviidsus ja tulukus on heal tasemel, avaldas IMF tänasel pressikonverentsil Eesti Pangas. Varade kvaliteet on kõrge. Laenude ja liisingute aastakasv on umbes 6%, nii et investeeringuteks on piisavalt ressursse. Kinnisvarahindade kasvu hiljutine aeglustumine kinnisvarapakkumise suurenemise taustal on tervitatav nähtus.

Finantsstabiilsust vahetult ohustavad riskid puuduvad. IMF leiab, et tuleb jätkata pingutusi tõkestamaks Põhjamaade emapankade võimaliku haavatavuse ülekandumiseks. IMF juhtis samas tähelepanu murettekitavale palgakasvule, mis ei vasta majanduse tagasihoidlukule kasvule ega tootlikkuse kasvule. Eratarbimine jääb Eestis tõenäoliselt ka edaspidi jõuliseks, nii et majanduskasv peaks sel aastal kiirenema 1,5%ni. Järgmisel aastal peaks majanduskasv olema 2,5%.

Rahandusminister Sven Sester kommenteeris, et riik vähendab tuleval aastal palgasurvet tööjõumaksude alandamise ja maksuvaba miinimumi tõstmisega. Samas tõstetakse palka neil riigitöötajail, kellele on seda juba lubatud.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474