5. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko: viivitus vähendab 2016 käivet ja kasumit

Paepargi elurajoon Lasnamäel
Foto: Raul Mee
Kolmandas kvartalis 109 uut korterit müünud Merko prognoosib eellepingutega võõrandatud korterite üleandmise lükkumist järgmisse aastasse, kuna kahe korterelamu dokumentide lõplik vormistamine on veninud. See omakorda mõjutab ettevõtte tänavust tulemit.

Merko Ehituse 2016. aasta kolmanda kvartali müügitulu oli 67,8 miljonit eurot, püsides eelmise aastaga samal tasemel. Kinnisvaraarendus moodustas müügitulust jätkuvalt veerandi. Üheksa kuu koondtulemused ei vastanud ettevõtte juhtkonna ootustele. Müügitulu hoidis tagasi suuremahuliste projektide planeeritust aeglasem käivitumine.

"Tulenevalt sellest, et me oma kvartaliaruannetes ei avalikusta infot nii detailselt kortermajade põhiselt, ei saa me seda praegu avaldada ka teile," vastas Merko Kinnisvarauudiste järelpärimisele, milliste uusarenduste korterid ostjaile plaanitust hiljem üle antakse. "Oleme tänavu neljandas kvartalis lõpetamas ja klientidele üle andmas kortereid nii Tallinnas, Riias kui Vilniuses. Aruandes esitatud info kohaselt on need neli suuremat objekti, korterite koguarvuga 293, sh eellepingutega kaetud kolmanda kvartali lõpus olev korterite arv 185," täpsustas ettevõte.

Merko kontsern teatas börsile, et müüs üheksa kuuga 268 korterit kogumaksumusega 31,7 miljonit ning kolmandas kvartalis 109 korterit kogumaksumusega 14,3 miljonit eurot (mõlemad käibemaksuta). 2016. aasta üheksa kuuga käivitas Merko Balti riikides kokku 284 korteri ehituse.

2016. aasta korteriarenduse müügitulu jääb ilmselt ootustele alla, kuna kahe valminud korterelamu lõplikud vormistamised on kohalikes ametiasutustes veninud, avaldas Merko börsile. Seetõttu nihkub neljandasse kvartalisse planeeritud eellepingutega müüdud korterite üleandmine ostjatele ja vastav osa müügitulust järgmisesse aastasse, mõjutades kontserni 2016. aasta tulemit.

Kolmanda kvartali lõpu seisuga on Merko investeerinud uutesse arendusprojektidesse 39 miljonit eurot, mis vastab ettevõtte pikaajalisele investeerimisplaanile. Tänavu on Merko alustanud üle 280 uue korteri ehitust, millest suuremad on Tallinnas Noblessneri, Tartu mnt 52 teine etapp ja Paepargi projektid ning Riias Skanstes Parks.

Balti riikide ehitusturgu iseloomustab jätkuvalt suhteliselt aktiivne elamuehitus, äärmiselt tihe hinnakonkurentsi uute äri-, tootmis- ja avalike hoonete hangetel ning infrastruktuuri objektide ehitushangete vähesus. Kontserni juhtkonna hinnangul on Tallinna ja Vilniuse korteriturg jätkuvalt heas seisus, Riias ei ole turg aga veel saavutanud oodatud aktiivsust.

Kortermaja valmimisel on võlaõiguslepingutega müüdud korterite asjaõiguslepingu sõlmimine ja korterite üleandmine tavapärane protsess, kus tihti langeb palju tehinguid ühele perioodile. Sellest tulenevalt võivad tekitada viivitusi nii korteriomanditeks jagamise protsess, müügijuhi ajaressurss, korteriostjale ja notarile sobivate aegade leidmine kui ka neljandas kvartalis olevad pühad.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474