22. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida sisaldab büroopinna kulu 0,54 €/m2?

Elu- ja ärihoone LAEV
Foto: Triestate OÜ
Mida sisaldab LAEVa 54 sendine igakuine keskmine kulu ruutmeetrile ja kas see on võrreldav tavapäraste büroohoone kõrvalkuludega ruutmeetri kohta, selgitab elu- ja ärihoone arendaja Kuldar Gil.

Kulu 0,54 €/m2 kohta tähendab kogu hoone energiakulu. Sisulises mõttes näitab see olukorda, kus kogu hoone on projekteerija määratud kütte- ja jahutusgraafikus. Hoone projekteerimisel viiakse läbi simulatsioone ja tehakse mitmeid arvutusi. Selle käigus antakse hoonele ette, milline on miinimum- ja maksimumtemperatuur nii suvisel kui talvisel ajal. Maksimumide põhjal arvestatakse välja, kui palju energiat kulub kütteks ja jahutuseks.

LAEVa kütmine ja jahutus on rajatud 65 maapinnas olevale aktiivvaiale. Hõbedased päikesekaitse lamellid hoiavad suvel jahutuseks kuluvat energiat kokku kuni 20%.

Toon ühe elulise näite. Oletame, et LAEV’a siseruumi talvine temperatuur on kuni 22 kraadi ja suvine kõrghetk 27 kraadi. Nüüd tuleb mängu korteri või büroo omanik. Kui talvel on 22 kraadi, aga ühe korteri omanikul on külm ja ta seadistab oma toa termostaadi 25 kraadini, suuredab ta oma isiklikust mugavusest hoone energiakulu. Energiakulu baas muutub üksnes neil pindadel, kus ruumi kasutaja ise oma kütte- ning jahutustemperatuure projekteeritud seadistusega võrreldes muudab.

Energiakulude individuaalne arvestus

Olgu siinkohal mainitud, et LAEV’as mõõdetakse kõigi tarbijate energiakulusid, nii kütet kui ka jahutust. Kui küttekulude mõõtmine korterite ja büroode keskselt on muutumas kvaliteetsetes arendusprojektides suhteliselt tavapäraseks. Jahutusvõimsuste mõõtmist korterite ja büroode lõikes enamasti aga ei kohta.

Reeglina jagatakse kõik kulud kogu hoone ruutmeetrite peale, mis pärsib tugevalt individuaalse tarbija energiasäästlikku mõttelaadi. Sel juhul puudub üksikul indiviidil võimalus kontrollida oma energiasäästliku käitumise tulemust. LAEV’a klientide käitumisstandardid annavad neile aga kohest tagasisidet, kuna igaühe tarbimist mõõdetakse eraldi ja energiakulu on tänu targa maja lahendusele ka reaalajas jälgitav.

0,54 €/m2 sisse ei ole arvestatud hoone haldus- ega hoolduskulusid ning muid individuaalseid kulusid. See on kogu hoone aasta keskmine energiakulu ühe ruutmeetri kohta kuus.

Plaan termografeerida ja mõõta rõhupidavust

LAEV’a energiatõhususe klass on B. See on kõrgeim energiaklass, mida on klaashoonele Eestis antud. Lisaks plaanime LAEV’a ehituse lõpus viia läbi termografeerimise, millega visualiseerime infrapuna-kaamera abil pindade temperatuurid. Meetod võimaldab määrata nii konkreetse punkti temperatuuri kraadides kui ka suurema pinna temperatuurierinevused võrdleva üldpildina. Näeme termopildilt, kus on soojalekked ja hälbed. See annabki arendajale maksimaalselt hea ülevaate ja tagasiside.

Kavatseme mõõta LAEV’a rõhupidavust, nagu seda tavapäraselt tehakse passiivmajade puhul. Kui hoone ei ole korralikult tihendatud, liiguvad õhk ja energia majast välja. Rõhupidavuse mõõtmise käigus pumbatakse ruumi õhku ja mõõdetakse seejärel õhurõhku 45 minuti jooksul. Kui näiteks uksetihendid jätavad soovida, kaob osa õhku selle aja jooksul ära. Järelikult kaotab ruum väliskeskkonda ka rohkem energiat, kui võiks.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474