2. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eleoni hiigeltuulik purustas Saaremaal rekordi

Eleoni tuulik Saaremaal Salmel
Foto: Eleon
Eesti tehnoloogial põhinev Eleon multimegavatt-klassi prototüüptuulik tootis vaatamata tuulevaiksele 2016. aastale rekordiliselt 11,3 GW/h elektrienergiat.

Selline tootmismaht katab 2820 keskmise kodutarbija kogu energiavajaduse, teatas elektrituulikuid arendav Eleon AS. Eelmisel, hea tuulega aastal, tootis Saaremaal Salmel asuv 3MW Eleoni tuulik 11,1 GW/h elektrienergiat.

Rekordi püstitamisele aitas kaasa tuuliku töökndlus, mis tõusis 99%ni. „See võimaldaski meil ligi 20% tuulevaiksemal aastal rohkem energiat toota,“ kommenteeris Eleoni juhatuse liige Oleg Sõnajalg.

Esimene 180 meetri kõrgune Eleon tehnoloogial baseeruv 3M116 tuulik püsitati Saaremaale 2013. aastal. Tuulik läbis võrgukatsetused ja seda valmistatakse ette seeriatootmiseks, mis hakkab toimuma Ida-Virumaal Aidus. Samas kohas valmistatakse praegu ette ka 100MW võimsusega referentsparki, et alustada tehnoloogia eksporti välisturgudele.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474