5. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Manhattani kinnisvara ülehindamine lõppemas

Vaade Manhattanile
Foto: EPA
Manhattani järelturu kinnisvara hinnad langesid eelmise aasta viimases kvartalis nelja aasta kiireimas tempos.

Kinnisvara mediaanhind kukkus neljandas kvartalis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 6,3 protsenti 900 000 dollarini, selgus hindamisfirma Miller Samueli ja maaklerfirma Douglas Elliman Real Estate andmetest. Tegemist oli esimese aastase langusega alates 2015. aasta algusest ning suurima kukkumisega alates 2012. aasta kolmandast kvartalist, kui hinnad vähenesid 8,1 protsenti, refereeris Bloombergi avaldatud uudist Mait Kraun.

Manhattani korterimüüjad, kes viimastel aastatel hindu agressiivselt tõstsid, on sunnitud pakkumise kasvades maa peale naasma. Nad kohanduvad turuga, kus müük langeb juba viis kvartalit järjest. Ostjate jaoks on hinnad lihtsalt liiga kõrged. Kinnisvarale tehti müügihinnast keskmiselt 4,7 protsenti hinnaalandust, eelmise aasta samal ajal oli see näitaja vaid 3,1 protsenti.

„Võib-olla on läbi ajad, kus oma kodu ülehindamine ei olnud häbiasi,“ kommenteeris Miller Samueli president Jonathan Miller. „Oleme liikumas pragmaatilise turu poole: sa kas tahad oma kinnisvara müüa või tahad teeselda. Üks osa müümisest on kinnisvarale õiglase hinna seadmine või hinnasoodustuste tegemine.“

Nii uute kui ka Manhattani korterite järelturu pakkumine tõuseb juba viiendat kvartalit järjest. Detsembris oli müügis 5393 korterit, mida on eelmise aasta sama ajaga võrreldes 6,9 protsenti enam.

Miller ütles, et pakkumiste ning intressimäärade kasv võivad tähendada, et müük hindade kärpimise tingimustes kasvab.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474