11. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inseneribüroo: sääst sõltub detailidest

Foto: Pixabay
Säästuvõimalused sõltuvad reaalsest olukorrast ettevõttes, kuid teatud juhtudel võib energiasääst ületada ka 90% varem tarbitud energiakogusest, räägib inseneribüroo Hoiame Kokku Grupi juhatuse liige Marti Arak.

Kui me räägime ärikinnisvara vahendajatest, haldusjuhtidest, üürnikest jne, ei ole inimestel üldjoontes ülevaadet, kuidas, mismoodi ja mis valdkonnas annab kokku hoida. Näiteks suruõhk. Puhtalt dermodünaamiliste protsesside tõttu kaduma minev soojus, mille rahvusvaheline keskmine näitaja on lausa 72%, on võimalik tagastada, selgitas Arak Kinnisvarauudised.ee-le.

“Sageli arvatakse ekslikult, et valgustuselt ei ole võimalik märkimisväärselt säästa, kuid reaalsuses on see sageli kõige suurem kokkuhoiuallikas,” tõi Arak näite. Küttekulusid vähendab oluliselt juba mõnekraadine automaatne temperatuuri alandamine büroo- ja tootmishoonetes pärast tööpäeva lõppu. Tööstusettevõtete suruõhusüsteemide tootmisanalüüsiga leitakse väiksemadki lahendused kokkuhoiuks, kus tasuvusaega saab mõõta isegi kuudes. Eesmärk on pakkuda välja lahendused, kus tasuvusaeg jääb üldjoontes alla kolme aasta.

Äripäev on varem kirjutanud, kuidas Hoiame Kokku Grupp renoveeris valgustuspaigaldise, kus eelnevalt oli kasutusel 140 x 400 W metallhalogeenvalgustid, mille asemele paigaldati 97 x 140 W leedvalgustit. Lisaks olulisele efektiivsuse tõusule, mis ulatus 72%ni, tekitasid lisasäästu ka riputuskõrguse alandamine, lülitusgruppide moodustamine, optimaalne jaotus jms. Kogu säästuprotsent antud projektil ulatus 84%ni, mis on mõõdetud ja dokumenteeritud tulemus. Kui kasutusele oleks võetud luminofoorid või halogeenlambid, tulnuks säästunumbrid veelgi suuremad, lisas Arak.

Inseneribüroo Hoiame Kokku Grupp ja keskkonnaministeerium koolitavad tänavu jaanuaris ettevõtteid, kuidas erinevaid energiasäästuvaldkondi kombineerides hoida kokku kuni 50% igakuistelt haldus- ja kommunaalkuludelt ning viia säästmislahenduste tasuvusaeg vähem kui kolme aastani. Energia- ja ressursitõhususe suurendamiseks on seejuures võimalik saada ka riiklikku toetust.

Inseneribüroo Hoiame Kokku Grupp OÜ on oma nelja tegevusaasta jooksul ellu viinud enam kui 150 energiasäästu projekti, mille tulemusel on nii tööstus- ja tootmisettevõtted, hotellid ja spaad, koolid ja lasteaiad, ehitus- ja kinnisvarafirmad, avaliku sektori asutused, büroohooned ja kortermajad kokku hoidnud ühtekokku ligi miljon eurot.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474