1. veebruar 2017

Tulekul üle 100 000 m2 üürniketa äripinda

Autor: Raul Mee

Colliers Internationali partneri Margus Tinno sõnul on ärikinnisvara turul ülepakkumine, kuid turuosalised peaksid olema selleks valmistunud. Turule tuleb üle 100 000 ruutmeetri üürniketa äripinda.

Suures pildis on märksõnad samad, mis juba paar aastat - arendustegevus ületab reaalset nõudlust, rääkis Tinno Äripäevale. See omakorda mõjutab otseselt vakantsust ning seab löögi alla üürihinnad. Samas ei ole mõtet ülivõrdes rääkida, sest tõsiselt turgu jälginud ja analüüsinud turuosalised on sümptomeid märganud varakult ning teinud järeldused ja ettevalmistused turuga kohanemiseks. Kindlasti leidub ka järelnoppijaid ning ahsoo-efektiga osalisi. Nagu ikka, tuleb raskes olukorras kasuks kogemus ja pädevus, mida on turul õnneks oluliselt rohkem 8-9 aasta tagusega võrreldes.

Turule tuleva pinna puhul peab eristama eeldatavalt valmivat pinda ja reaalselt pakutavat. Colliersi hinnangul peaks 2017. aastal valmima spekulatiivse arendusena 31 100 m2 bürood, 28 000 m2 kaubanduspinda ja 44 300 m2 tootmispinda. Samas pakutakse ilmselt uusi äripindasid oluliselt rohkem, kuivõrd osa pinnast on veel ehitusjärgus (st valmib hiljem) ja osa alles paberil. Lisaks valmib büroo- ja tootmispindade hulk pinda built-to-suit (ehitatud vastavalt üürnike soovidele – toim.) alusel, mis mõjutab turgu kaudselt, kuivõrd kuskil vabaneb vanemat pinda.

Loe ajakirjaniku Kristel Härma täispikka intervjuud Äripäeva kinnisvarakonverentsil esineva Margus Tinnoga siit.

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 56 861 806