1. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulekul üle 100 000 m2 üürniketa äripinda

Foto: Raul Mee
Colliers Internationali partneri Margus Tinno sõnul on ärikinnisvara turul ülepakkumine, kuid turuosalised peaksid olema selleks valmistunud. Turule tuleb üle 100 000 ruutmeetri üürniketa äripinda.

Suures pildis on märksõnad samad, mis juba paar aastat - arendustegevus ületab reaalset nõudlust, rääkis Tinno Äripäevale. See omakorda mõjutab otseselt vakantsust ning seab löögi alla üürihinnad. Samas ei ole mõtet ülivõrdes rääkida, sest tõsiselt turgu jälginud ja analüüsinud turuosalised on sümptomeid märganud varakult ning teinud järeldused ja ettevalmistused turuga kohanemiseks. Kindlasti leidub ka järelnoppijaid ning ahsoo-efektiga osalisi. Nagu ikka, tuleb raskes olukorras kasuks kogemus ja pädevus, mida on turul õnneks oluliselt rohkem 8-9 aasta tagusega võrreldes.

Turule tuleva pinna puhul peab eristama eeldatavalt valmivat pinda ja reaalselt pakutavat. Colliersi hinnangul peaks 2017. aastal valmima spekulatiivse arendusena 31 100 m2 bürood, 28 000 m2 kaubanduspinda ja 44 300 m2 tootmispinda. Samas pakutakse ilmselt uusi äripindasid oluliselt rohkem, kuivõrd osa pinnast on veel ehitusjärgus (st valmib hiljem) ja osa alles paberil. Lisaks valmib büroo- ja tootmispindade hulk pinda built-to-suit (ehitatud vastavalt üürnike soovidele – toim.) alusel, mis mõjutab turgu kaudselt, kuivõrd kuskil vabaneb vanemat pinda.

Loe ajakirjaniku Kristel Härma täispikka intervjuud Äripäeva kinnisvarakonverentsil esineva Margus Tinnoga siit.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474