13. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kurtmann: ühisrahastus muudab arendajad julgeks

Arko Kurtmann
Foto: LHV Pank
Kui kinnisvaraarendajad asendavad omafinantseeringu ühisrahastusest saadud laenuga, hakkavad nad tegema selliseid projekte, mida oma rahaga ette ei võtaks, ütleb LHV äripanganduse juht Arko Kurtmann.

Ta räägib Äripäeva kinnisvarakonverentsil, mida pangad soovivad näha laenu taotlevate kinnisvaraarendajate ning väikeinvestorite äriplaanides.

Enda kohta ütleb Kurtmann, et on täiesti tavaline eesti mees, kellel on naine, kaks last ja kodulaen. Finantssektoris on ta töötanud 15 aastat, sellest panganduses 10 aastat. Arko Kurtmann töötas panganduses juba eelmise finantskriisi ajal.

Vaata kava ja esinejaid siit!

Sellest ajast pärit kogemuste väärtust hindab ta asendamatuks. Oma elu kõige ägedama asjana nimetab ta aga osalemist ambitsioonika LHV panga ehitamises, mis soovib kasvada koos klientidega ja seda turust oluliselt kiiremini.

Konverentsi eelses lühiintervjuus vastab Arko Kurtmann Kinnisvarauudised.ee küsimustele.

Kui palju mõjutaks panga laenuotsust see, kui kinnisvarainvestor küsiks osa summast krüptorahas?

Ei mõjutaks üldse, sest täna LHV e-rahas ei arvelda, ega väljasta ka laene.

Mis värvi prillidega tuleks laenutagatiseks tellitud eksperthinnanguid lugeda, et need oleks realistlikud?

Ükskõik mis värvi, aga topeltklaasid peaksid olema.

Kuidas suhtud kinnisvaraarenduste rahastamisse ühisrahastusplatvormide kaasabil?

Kui arendaja omafinantseering asendatakse ühisrahastusega, ei riski ta enam millegagi. Kui arendaja ei riski enam millegagi, hakkab ta tegema projekte, mis oma rahaga riskides jääks tegemata. Arendajal on ainult võita, aga kaotada ei ole midagi. Iga investor peaks lisaks tootlusele arvestama ka võimalike riskidega.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474